Policija

— 266 —

поштанском налзорном службом, те потражном службом по– лицијских паса нарочито криминалних,

У даљњем одсјеку налавимо полицијску службу у сврхе препознавања помоћу дактилоскопије и фотографије, нарочито приказе о снимању фотфграфија са нужним апаратима за фотографију и снимање филмова, пренашање фотографија на удаљеност, распознавању знакова, осигурању мјеста чина и трагова те упуте опћинству помоћу слика ва осигурање мјеста чина и трагова те коначно упуте у сврху установљења несталих и непознатих љешина и вршења полицијског надзора над циганима.

У одсјеку ћудоредног редарства налазимо уређаје ћудо– редног редарства, службене прописе за ћудоредно редарство и полицијску скрб (женско редарство) те статистику са бројчаним и графичним приказима.

У погледу живежног, здравственог и тржног редарства. налазимо у посебном одсјеку уређаје, направе за истраживање животних намирница, разне покусе патварања живежних намирница, мијењање праве тежине и количине, те прописе за сузбијање патварања живежних намирница и дес цију са односном статистиком.

Даљњи одсјек бави се школском обуком полицијских органа укључивши овамо и жавдармеријску школу у погледу теоретске и практичне изобразбе чиновника, износи надаље: шематски приказ о реду наука, учбена средства, те успјехе у погледу тјелесног узгоја полицијских органа у гимнастици, пливању и другим спортовима.

Коначно задњи одсјек опћег одељења приказује успјехе школа за полицијске псе у погледу њихова одгоја и потребних у ту сврху справа, које служе у полицијске сврхе и сврхе: самообране, као нарочито механичне сигурностне направе и то засуне, кључанице нарочито механичке сигурностне направе за благајне, гвоздене решетке чврсте и помичне, сигурносне направе за дућане, механичке направе за узбуну, те све друге техничке изуме, који служе у полицијске сврхе. те за самообрану, електричне направе за дојаву пожара и

контролу полицијских органа.

Трећи и посљедни дио те изложбе јест нарочита изложба појединих полицијских власти, која обухваћа све за подручја