Policija

— 265 —

Из распореда изложбе разабире се да се иста дијели У "три дијела, и то у опће оделење, затим у обртну изложбу индустрије за сигурност, те у нарочиту изложбу појединих полицијских власти.

Опће оделење састоји се из девет пододсјека, а обухваћа слиједеће полицијске гране.

У првом реду долази одсјек уличног редарства и то у погледу вршења опће полицијске службе на цести, те приказује опрему полициских и жандармеријских чиновника, њихово оружје и другу опрему као стиједиво, помоћна средства за давање знакова, џепне свијетиљке итд, надаље редарствену стражу, стражарнице и њихово уређење те упуте за вршење службе као и за употребу редарствених паса те помоћних средстава за њихову обуку.

У погледу саобраћајног редарства приказује ово оделење аутоматско и особно управљање саобраћаја, нарочито знакове за одвајање промета на цести, прописе, слике, нацрте, моделе, затим надзор над саобраћајем са моторним возилима и другим превозним средствима, надзор над зрачним прометом те коначно упуте за опћинство.

Коначно бави се овај одсјек уличног редарства јоши полицијском дојавном службом и техником дојавне службе, те приказује полицајне дојавном уређаје, као и оне за случај погибељи, надаље упорабу радија у служби полиције те коначно полицијску дојавну службу у случају незгода, упуте о првој помоћи код разних несрећа, ормариће за прву помоћ те превозна средства у те сврхе, као и нормално уређење једне полицијске постаје те дојавну службу и уређаје за случај пожара. .

У одсјеку за потражњу и криминалну службу налазе се прикази нарочите опреме и оружања полицијских органа за потрагу и криминалну службу, као стријелно оружје, заштитни оклопи итд. надаље уређаји полицијских узишта са нацртима, поделама и фотографијама, тискописа у сврхе потрага, тјералица јавних позива, фотографија на на удаљеност и радија, затим бави се тај одсјек полицијском пријавном дужношћу становника и странаца, нарочито потражном службом жандармерије, пограничном потражном службом, жељезничком и