Policija

— 272 —

11: Шта није нађено у архиви Гувернемана

Слика окупације Србије, која је напред изложена, састављена је на основу података (аката), који су нађени у архиви Гувернемана.

Но та слика није ни из далека потпуна.

Ма да је огромна количина акта и књига, које је комисија прегледала, ипак се не може с поуздањем потврдити да. није било још каквих делова ове архиве, са сличним садржајем као што су ова већ прегледана акта, која се односе на управу и експлоатацију Србије под окупацијом.

_ Међутим шири кругови јавног мишљења, као и некоје управне (полициске) и судске власти биле су уверења, да је нађена архива потпуна, и да ће се у њој наћи све што се хоће, Тако су се разне иследне власти, као и некоји судови обраћали, преко Министарства Правде или непосредно комисији, да им „пошаље“ на увиђај акта по извесним кривипцама и кривцима, који су за своје недопуштене поступке, за време окупације, оптуживани и под ислеђење стављени.

На жалост, комисија таквих акта није нашла, па није могла тражења задовољити, сем случајева, где је комисија наилазила на поверљиве документе, као што су н. пр. уговори о лиферовању или куповини земаљских производа ва рачун окупационих власти и томе подобно.

Сва таква документа, комисија је и сама издвајала и слала Министарству Унутрашњих Дела, на даљу употребу и оптужбу заинтересованих лица.

Но све је то мало и недовољно. за оцену оног најважнијег рада окупационих власти, који се испољавао у чисто“ војничким операцијама, даље кроз полициску и судску струку — чије се дејство у својим последицама, тако стално осећало и јасне трагове свирепства за собом оставило у народу.

Акта војничких, судских и полицијских у заплењеној Архиви Гувернемана није било.

При свакој окружној команди као иу Београду, постојали су војни судови, који су по својој компетенцији радили, или као обични судови за пресуђење грађанских спорова и обичних иступа, или хао преки судови (Зјапдгесћу, за суђење онима, који су оптуживани за велеиздају, за угрожавање војне силе-