Policija

с (е

монархије, за четништво или везу са четницима, за прикривање оружја, бомбе и муниције. Пресуде ових преких судова кад су гласиле на смрт изввршаване су истог дана, вешањем или стрељањем. Обична увреда цара и краља, повлачила је. смртну казну. На случај осуде пак због прикривеног оружја, стрељани су и — таоци.

Једини трагови од дејства ових судова јесу објаве, које су засебно штампане и растуране по варошима. (где су судови „судили“) или обзнане у окружним листовима.

Јер, поред казна, које су изрицане без милосрђа наспрам оптужених, или просто оклеветаних, хтело се увек са извршењем сваке смртне пресуде постићи и што већи ефекат на становништво, да се оно заплаши и без отпора погне главу у нови јарам. Но у извесним актима, у којима се јавља вишим коњандама о извршеним смртним пресудама, има признања којих нема на објавама. Тако се после једне екзекуције еп таззе у у Шумадији јавља да су осуђени, којима је и кућа упаљена, певајући ишли на губилиште. То је и непријатељу импоновало, и не без извесне зебње за своју војничку будућност извршиоци ових сурових смртних пресуда ту су херојску појаву јаче истакли, и ако против своје воље.

Међутим из наредаба разних команада види се, да није било сталног личног састава војничког суда, већ је за сваки одређени дан претреса и суђења дотични командант одређивао поименични лични састав суда за тај дан и суђење.

Али самих акта суђења нема. Они се нису нашли ни у актима Гувернемана за Бедград и округ, ни у актима које од окружних команада, у колико и ових аката (као н. пр. за округ Крушевачки) има у архиву Гувернемана.

То стоји за полицијску радњу, која је била тако разграната и добро срганизована.

Војна полиција, како при Гувернеману, тако и при окружним командама носи назив „Масћистеп-АБ ће пр“ (т. |. обавештајно оделење) или просто по свом неограниченом шефу: „Масћисеп-ОНсјег“. ~

На свима актима о личним питањима, као и по разним молбама за какву концесију или радњу, на молбама за ослобођење интернираних, приликом одређивања разних дужности, за пасоше и свуда, где се српски грађанин јавља као молила

„Полиција“ 8