Policija

— 278 —

БУГАРСКА КОМИТСКА АКЦИЈА У ЈУЖНОЈ СРБИЈИ ПРЕ ЈЕДНЕ ДЕЦЕНИЈЕ. (У спомен десетогодишњици изгинулим при одбрани

струмичке жел. станице и Валандова, на Благовести 1915. године).

На данашњи дан навршује се равно десет година од дана извршеног језовитог напада од стране бугарских бандита на струмич. желез. станицу и Валандово. Напад о коме ћемо овом приликом говорити, језовит је и по времену у коме је извршен, и по начину на који је извршен. По времену за то, што су бугарски званични кругови баш у то време давали силама антанте ивјаве о својој лојалности и неутралности, и преговарали за ступање у рат на страну сила антанте, а противу сила централног савеза, и што је тај напад организован и извршен на један велики хришћански празник Благовести, а по начину зато, што су мучки — јер је то карактеристика Бугара као и у прошлости — и ноћу, напали на граници наше далеко слабије одреде, опколивши их, и будући несразмерно многобројнији поубијали их, а по том поливајући их петролејом и ствљајући на њих сламу мртве спаљивали, пошто су их претходно гровно масакрирали.

Будући су у овом окршају имали видног учешћа са наше стране, поред официра и војника, још и полиц. чиновници и жандарми, који су у већем броју пали као жртве овог мучког бугарског препада, то смо овом нашем чланку замолили гостопримство у овом нашем листу.

Док су се дакле наши храбри ратници на северу борили противу навале аустро-немачких трупв после објаве рата од Аустрије Србији, дотле су на југу, поред малобројних одреда војске на предстражама, бдили и полицијски чиновници и жандарми, као и дан данас. Ови чувари јавне безбедности поред своје редовне дужности, имали су од дана објаве рата да се боре као и војници.

После свршеног рата са Турцима 1912. год. када је османлијска војска снажним замахом наших храбрих армија разбијена и протерана из Србије, заостало муслиманско становништво, видећи да је не само на миру остављено, него да се о њему надлежни старају као о својим правим