Policija

Гувернеман и трупе београдског гарнизона стално прослављали одржањем једне параде махом на „Теразијама“.

Као што се из ових наслова види, борба, која је 5 октобра артиљеријом отпочела, трајала је пуних пет дана и четири ноћи без прекида.

Опис ових бораба износи све моменте у којима се истиче славна одбрана Београда и даља његова граница — и према аустријанцима на Дунаву испод града и према немцима код Циганлије.

Требало би скоро цео овај „Извод“ о „Освојењу Беотрада“ пренети у овај Извештај, па да се добије тачна слика о борбама при заузећу Београда и о многим зверствима на страни нападача.

Нападач је нападао са два корпуса: ХХП,. немачки резервни корпус и УШ, артиљеријски корпус,

И ако се борба води већ три дана и две ноћи, у одељку који говори о догађајима 7 октобра налазимо у „Изводу“ „Освојења Београда“ ово место:

„• -.. И немачки ХХП. резервни корпус, коме је предат напад на западни фронт и на висове који леже јужно, имао је овога дана (7 октобра) тешке борбе да издржи. И код овога корпуса је борба прво вођена (6 октобра и ноћу између би 7 октобра) само артиљеријом. Ма да и ова није била мање јака и многобројна, као и артиљерија УП корпуса, и њој није испало за руком, да непријатељске батерије, које су њеном нападу преостављене, сломије, а нарочито оне, које су биле на доминирајућим висовима „Топчидерског“ и „Бановог Брда“, када се већ било примакло време за прелаз пешадије.

„Овај је (прелаз) отпочео рано с јутра 7 октобра, превозом са понтонима, на велико острво Циганлију и...., Отпочео је али се није извршио!

Тек на дан 9 сктобра, могао је непријатељски извештај прибележити, да су „немачке трупе доминирајуће висове Топчидерског и Бановог Брда заузеле“; а оба опсадна корпусанемачки са стране Саве, аустријски са стране Дунава — да «у тога дана ушла у Београд. Знак за то, била је немачка за«става на Двору, и „црно жута“ на Горњем Граду“

— Свршиће се —