Policija

= 286 =

«смо трагове и остатке од неријатељских логоришта и коњушница. Ови хероји заслужили су. дасе њихов спомених обнови _ и преда у аманет млађим генерајима.

На Благовести 7. априла 1925. год, Ник. И. Гајић, ср, начелник

"ТИКАГО У ОГОРЧЕНОЈ БОРБИ ПРОТИВ ОГРОМНОГ БРОЈА ЗЛОЧИНАЦА.

Кад је Лорд Мер града Чикага, Вилијам Е. Дивер године 71923. примио своју дужност, у Чикагу је било 7000 радњипродавница разних слатких безалкохолних пића (5оН апокз5) у којима се кришом продавала и ракија. Лорд Мер Дивер „дошао је на ово место са програмом, да се под његовом управом мора строго вршити и поштовати закон. Данас већ „прилике су се побољшале, јер сад има у Чикагу свега још "само 970 места где се продаје алкохол и где се не поштује „закон о забрани точења и употребе алкохолних пића.

Поред овога, у Чикагу се јако развила коцка, а где су ове две друштвене несреће, ту су и злочинства, Чикашке апсане односе рекорд по броју ухапшеника. Због тога се гра"ђанство почело бунити а јавно мишљење негодовати против „Лорд Мера Дивера, критикујући његов и суперинтендента по„љиције недовољно енергичан рад на сузбијању злочина.

Обојица покушавају на све могуће начине да се разори "подземни живот великога града, али им то не полази за руком, "пошто њихови помоћници — ниже полиц. особље — не врше савесно своје дужности. 1“

Тољико пута покушавало се да се ово зло стање поправи "отпуштањем једних и упославањем других људи у полицији, У почетку се показивао неки успех, али се доцније опет враћало старо зло. Ишло се чак тако далеко да су примани у полиц. службу људи, којима је стављено у задатак да пазе на сваки корак и рад својих другова, полицајаца, у чију се је несавесност у служби сумњало. Ни та мера није донела никаквог стварног успеха и морала је бити одбачена.