Policija

— 285 —

ваше борце из ових заклона истерати, и на јуриш станицу заузети. Кад и то није успело, они суод 9—10 сати тукли плотунима да би спречили излаз наших бораца у контра напад. и себи дали могућности, да евакуишу на бугарску територију муслиманско становништво из 5—6 села, одневши све што се понети дало. Мислили су представити као да су се тобоже та села сама побунила, но и то им није успело, јер је остало доста трага на лицу места од тога смишљеног и организованог напада са бугарске територије.

Око два сата по подне појавио се-од Демир Капије наш блиндиран воз са брдским топовима, митраљезима и једним водом бораца са пушкама. Први метци из топова били су довољни па да се бандити нагнају у бегство. Наши су одмах предузели гоњење и већ око 5 часова по подне бандити су били отерани преко границе.

Тешко је проценити колико је било губитака са стране бандита, јер су они све рањене па и мртве носили собом, изузев оних који су пали у ватреној зони. Са наше стране у одбрани положаја и на пред стражама пало је преко 20. жан · дарма, око 30 резервиста и Сјеничана, а војника које на стр. станици, које у Валандову, преко 100. На са станици су пала и два официра, мајор М. и поручник Н. П. Поручник их Худова пре него се за борбу спремио био, и оријентисао, био је одсечен и од стр. станице, и од Валандова, и нагнат на одступање низ Вардар ка Ђевђелији, у коме је изгубио доста људи..

Скоро трећина изгинулих са наше стране били су од

бандита грозно унакажени, а по том спаљени. То најбоље сведочи, како су се храбро држали ови хероји.

Сви изгинули пренети су на стр. станицу и сахрањени. у једном гробљу, у коме је после добровољним прилогом подигнут био и достојан споменик. Нека је мир пепелу њиховом. и вечна им слава и хвлла!

Кад је после евакуације наших трупа пред навалом непријатељских хорди заузета и стр. станица од стране непријатеља, овај је порушио и споменик и ограду, а крстове почупао и погорео. Гробље је оскрнављено, од њега није било ни трага.

Кад смо се повратили у домовину после победе над непријатељем септембра 1918, год. на оном светом гробљу нашли“