Policija

= 298 —

Мин. Финансија доноси по одлукама, донетим од стране суда и одбора општина у Србији и Црној Гори о одобрењу, повећању или увођењу нових такса ма које врсте, сматрају се као закон, те с тога против њих нема места жалби, већ се по њима има поступати као и по сваком другом закону.

За продају животних намирница важи правилник за јавне тргове, који је прописао Министар Нар. Здравља под 16 јуном 1919 г., Бр. 12951 (оштампан уз чл, 95. зак, 0 општинама од. Јосифа Стојановића) по коме се ове намирнице морају свакодневно прегледати. По мишљењу Уредништва општински суд. може, на основу овог правилника и 5 326. кавн. зак, а у интересу здравља, издати наредбу да се животне намирнице могу продавати само на местима која су за то одређена, и на којима ће се моћи лакше и успешније вршити њихов преглед.

Св, Бр. 572,

ХУНИ.

Суду општине маличанске:

1. Такса из ТБр, 339 таксене тарифе у сеоским отштинама остала је још увек иста, без обзира на то што је општинским властима дато право да тврде уговоре у вредности већој од 200 дин. Ово важи и за потврду поравнања. Иста се: такса наплаћује и за потврду уговора без вредности.

Општине у варошима и варошицама могу ову таксу повећати одлукама општинског одбора, а по одобрењу Мин. Финансија.

Такса за правни посао, која се наплаћује у корист државе, зависи од природе овог посла. Тако, н.пр., ако се тврди уговор о купопродаји наплатиће се за државу такса из ТБр. 12; ако је уговор о закупу такса из ТБр. 14; за уговоре о: послузи такса из ТБр. 15; за уговоре о пуномоћству из ГБр. 16; за уговоре о размени из ТБр. 17 и т. д.

За државу наплаћена такса лепи се на оригиналној исправи, којом се заснива правни посао.

2. Претварање чаршијских и пореских вредности у динарске није ниуколико утицало на висину таксених стопа у таксеној тарифи, јер су оне предвиђене у динарској вредности пре доношења уредбе о убрзању рада.