Policija

— 297 —

радње, или на радњи лица које има радњу и у другом месту, а тако исто и за фирме које се истичу на радњама које не морају бити протоколисане. с

ХМ.

Суду општине блатачке:

Службени односи између општинских судова и жандармеријских станица детаљно су регулисани расписом Министра Унутр. Дела од 3! јануара 1922 г. Ј.Б.Бр. 73, који је у целости штампан у „Полицији“ за 1922 г. Бр. 3—4. По овом распису, „Општински судови немају службену власт над жандармеријом, па према томе не могу имати никакве нарлежности на службу жандармеријских станица, ншши станицама издавати ма каква наређења. Како су, међутим, и општински судови и жандармеријске станице позвани да се старају о одржању јавне безбедности на својој територији, мора између њих постојати узајамно потпомагање“.

Према овоме, у службеној преписци између општинских судова и жандармеријских станица не могу се употребљавати императивни изрази, као н,пр. „наређуте се“, „препоручује се“ и т. д., већ само изрази који су уобичајени између надлештава истог ранга: „моли се“, „с молбом“ ит. д.

Св. Бр. 593.

ХУ.

Суду општине коморанске:

Правилнији је рад оних општинских власти које долепљују таксу, јер су стопе таксе из ТБр. 110 тач. 4 подан 6 доиста повећане на 1 односно 5 дин. Ко противно поступи кажњава се десетоструким износом неплаћене таксе. (Опширније о овоме видети у Закону о Таксама за Општинске Власти, од Ж. Девечерског, Београд 1924 г.).

У исто доба моли се тај суд, да уредништву одмах пошаље дужву претплату за 1923, 1924 и прво полгође 1925 г,

Св. Бр. 202

- ХМ. Суду општине ивањичке:

Према објашњењу Генералне Дирекције Посредних Пореза, од 30 августа 1924 год, Бр. 44221, сва решења, која