Policija

— 249 —

по могућности узму у закуп вграде изван зидова па ипак у близини казнионе; или нека се такове зграде подигну од самих кажњеника. У Словенији где нема посредног завода нека се приправе за њега темељи с куповањем поља или узимањем под закуп.

Нека се одреде, не казнионе него други заводи за искључиво извршавање казне лишењем слободе код младостника. Док се шо не изврши: остати ће све тежње за побољшањем младостних кажњеника без успеха. Може бити би се дала зграда „присилне радионице“ у Љубљани, уредити за централни казнени завод ва младостне злочинце целе државе. "Сцомињемо, да је већ крајњи час, да се та „присилна радионица“ врати јустичном резону. Сваком је лаику јасно, да умоболни болесници не спадају у град него у покрајину, где ба им борављење на чистом зраку и сунчаној околици извесно боље годило него љубљанско поднебље.

Нека се политички кажњеници одлуче не само у посебним одељцима него у посебним заводима. Присилне радионе нека се строго оделе од казниона. Приватна подузећа у казнионама нека се редуцирају на најмању меру и надоместе «с таким обртиња за државне потребе, који нуде прилику да се кажњеници изуче у занату или обрту. „Индустриализација“ наших кажњеника нека се допушта само у крајној нужди.

УЦ.

Гледе законодаје сматрамо за први корак, који може изједначити извршавање казне лишењем слободе, деломичну преоснову и законитим изједначењем свих шест казнених законика, који су на снази, у погледу на кавнена средства. Имаде казнених средстава гледе којих не би било никакових потешкоћа, на пр. робија-тешка, јача-тешка, тамница. Ту би се могла издати генерална норма. Гледе других казни 0собито заточења и строгог затвора требало би диференцијације појединих деликтичних учина. Уз то би се могле свакако издати генералне одредбе, да се изрече казна лишењем слободе, а која би била одређена само за политичке деликвенте, начелно већ у осуди, ако судиште установи, да је кажњиво дело У одлучујућој мери одговарало императиву верског, моралног