Policija

— 248 —

тко би желио установити легалне темеље на којима почива извршавање тих казни. Ти прописи нису тајни па ипак их приватник обичним путем не може добити у руке. Желили би надаље, да се управници свију казнених завода, упознају потпуно с управама свих других казниона. Мислимо, да би особни дотицај управника врло угодно упливисао на изједначење бар оних делова извршавања казне лишењем · слободе, који су више или мање препуштени властитој промишљености управника, Како умесно би на пр. било, када би се сви управници мушких казниона заузели за то, да се дође до једнаког издавања сведоџаба о положеним испитима за разне занате. Знадемо, да сва политичка областва не признају једнако тих испита. А што не би било могуће да кажњеник, који је изучио фино послодавство у Марибору, добије занатлијску дозволу у Сарајеву или јајцу ва вођење постоларског обрта ит.д. Може бити да би му то било драже него у ужој домовини! Како. би умесно било да сви управници казопона почну сабирати фовд, из којег би се могло кажњенику, који је изучио занат у казниони, купити занатлијски алат, пошто напусти казниону. Како лепо би било када би други управници следили лепо. главског управника и основали каритатиона друштва попут њега, која би се бринула ва изображавање и разоноду кажњеника, за смештање у службе по иступу из казнионе ит.Д.

2. Цела је врста савета гледе удешавања и разврставања завода га извршавање казне лишењем слободе. Ваља се побринути за достатне кредите с којима ће се моћи недостаци у разним казниовицама прије свега гледе хигијене, школске подуке, богослужја и прилике за разложан рад — што прије одстранити. У једној или другој казниони морале би се одмах уредити централне станице за сушичаве кажњенике,. (Може бити у Лепоглави и у Нишу). Па и другаче нека се поставе у казнионицама, које имају више него 300 кажњеника — стални кажњенички лекари.

Ваља се надаље постарати за кредите, да се заводи издржавају у стању, каково захтевају обзири на хигијену и дисциплину кажњеника, Нехигијеничке тамнице нека омеђе примање преискованаца и осуђеника на најнижу меру. Тамо где вије могуће правилно извршавање трећега степена ирског прогресивног система, завода за полуслободне кажњенике, нека