Policija

= 519 —

тмодерних држава, да видимо, колико далеко хоће да иду тамо. Ни најмање не би хтео препоручити некакво просто и слепо, подражавање, јер свака држава има без сумње своје нарочите потребе. Али нам доиста побуде могу доћи из страног света да решимо питање на овакав или на друкчији начин. Ако нових побуда не буде било и, а ако нам страно законодавство показује, да смо у погледу алкохолног питања у казненом праву једини, онда ће нам служити овај факт бар као задо„вољење за наш рад.

Најмодернији нацрт за материално казнено право данас че предлог, који је био предложен у новембру прошле године парламенту Немачке Републике и изашао је у штампи године #4925. — до сада без мотива. Предрадње за овај нацрт биле „су обављене врло темељито. Овај последњи нацрт изашао је скао пети по броју, а сви пређашњи (1909. 1913, 1919, 1922) -су изазвали многострану дубоку критику. За то држимо да је умесно, ако покажемо, какво ће стајалиште заузети Немци ту тако важном питању борбе против криминалитета на алкохолној основи,

Н,

Немачки нацрт није ни близу да призна злочинцу каквих голакшавајућих околности због шога, што је злочинац дело _учичио под учицајем алкохола. (Као што је познато баш то је у Словенији и Далмацији данас на дневном реду.)

Поставља се само то питање, је ли био учинилац за време вршења урачунљив т. ј. одговоран за свој рад или не, Разуме се, ко се напио тако, да нема више способности да увиди, да је његово дело противзаконито или да према тој увиђавности ради, не може бити осуђен због стварно учињеног специалног "злочина. Упозоравамо да немачки нацрт код заблуде говори о случају кад учинилац, налазећи се у заблуди, не може увидети недозвољеност радње, докле је пређашњи нацрт (1919) употребљавао израв „противзаконитости радње“.

Међутим, по будућем немачком казненом праву важиће као нарочшти преступ пошпуног пијанства, ако се учинилац, умишљено или нехатно, алкохолом потпуно опије и у том „стању учини кажњиво дело ма које врсте. Тим је напуштено „гледиште асПотиг Пђегае п санга, а и у врло пооштреној мери

9%