Policija

— 580 —

накнађено. Казна за то дело, које се квалификује као престуг., редовно је затвор (бетапот5) од једне седмице до две годиве,. 'или новчана казна од 3 до 1000 златних марака. У поједином случају ипак казна за потпуно пијанство не сме бити веће него би била за исто дело, кад би било учињено у пуној урачунљивости, далке у трезном стању.

До једног кажњивог дела може се доћи, кад учинила, није ни трезан, ни до безумља пијан. Премда немачки нацрт у другим примерима признаје стање т. зв. смањене урачунљивости (способности за урачуњавање неког дела у кривњу» и услед овог узрока у опште допушта да се казна ублажава и изнесе испод нормалног оквира, управо гледе смањене урачунљивости услед самозакривљеног пијанства (кад је био учи"нилац, како се каже обично „пола трезан, пола пијан“) не до"пушта никакво ублажавање казне.

Ш

Немачки нацрт поставио се на модерно стајалиште де: није довољно, ако учиниоца, који се огрешио кажњивим делом под утицајем алкохола, само казнимо. Казна само је прво, средство којим се задовољава праведност, и учиниоци као: и други поплаше да овакво дело не понављају. Сада долази још друго средство, које има сврху, да се такав учинила. приучи или привикне законитом и редном животу, и да се на тај начин људско друштво сачува од злочинаца (мера: безбедности). Ако буде наиме лице одано пијанству осуђено због дела, које је починило у пијанству, или због дела, којеће бити по смислу наших извагања под И. квалификовано 32: преступ потпуна пијанства, нацрт дозвољава према потребама појединих случајева одредити тројно:

а) Забранити осуђеноме у опште свако посећивање гости» оницо, где се точе алкохолна пића, Време забране траје најмање три највише дванаест месеца.

6) Ставити га под заштитни надзор (Зећиташ!сће), тојест, он стоји под непосредним надзорством поузданика (повереника) суда, нарочито каквог функционера добротворних друштава, који ће му помоћи, да га речима или делима изведе на прави пут правилног и поштеног живота.

в) Може бити одправљен у завод за одвикавање од: пијанства. Ови заводи имају задатак, да лица, одана пијанству,.