Policija

— 581 —

трема наводима стручних лечника на начин који предписује аука, приводе до тога, да им уживање алкохолних пића тије више потребно и да не подлеже страсти пијаница. У таквом заводу остаје учинилац-пијаница све докле се не одвикне пића, али не дуже од 2 године,

1.

Осим свих до сада расправљаних мера, немачки нацрт «садржи још неколико потанких допунских прописа, који су у вези са криминалитетом на алкохолној основи,

1. Ко прекрши издану му забрану посећивања гостионица, где се точе алкохолна пића, казни се ради преступа затвором год 1 седмице до 3 месеца или нопчаном казном од 3 до 10000 · златних марака. Ова иста казна ће постићи и власника гостионице шали његовог замењеника, ако да лицу, које стоји под таквим забраном, алкохолног пића.

2. Исти казнени прописи предвиђајни су за сваког (не само за гостионичаре), ко некому пијаном лицу, о коме зна гда је у заводу за одвикавање од пијанства да алкохолног пића.

3) Ко да лицу, старом испод 16 година, да пије гдегод ракије (жганице) или у гостионици или крчми у одсутности лица, које је позвано за васпитање тог лица, какво друкчије «алкохолно шиће, тај се казни опет затвором или у новцу, како је то навођено горе под 1).

4) Ко да већ пијаном лицу у гостионици или крчми алжохолног пића, подлежи истој казни.

5) Ако су били под нарочитим приликама издати нарочити прописи у погледу точења алкохолних пића а неко прекрши ове прописе, затиче га опет иста казна како код пређашњих преступа. Приметити треба да нацрт даје у ових пет случа-_ дева суду велику власт, да у нарочито лаким примерима могу казну спустити.

6) Најпосле треба да наведемо још један сродан пропис, који има намеру, да уздожава ред у гостионицама. Ко наиме као гост у гостионици или крчми или јавном забавишту остане треко полицијског саша, премда је био од власника локала или полицијсксг органа позван да. се удаљи, биће кажњен гради иступа новчаном казном од ! до 150 зл, марака. Једнака жжазна задесиће такође власника таквог локала, који трпи да. остане гост преко полицијског сата у локалу.