Policija

~

— 604 —

"Не треба сметнути с ума, да је њу-јоршка полиција муниципална установа и као таква стоји под врховним надзором Председника Општине.

На паради су учествовали девет дивизијона полисмена пешака са њиховим старешинама на челу, а поред њих разни одреди, коњички, аутомобилски, мотоциклетски, санитетски и резервни.

Као што је завршен рад конгреса са овом парадом, требало би гади потпуности додати, да је он започет такође једном великом и ни мало мање интересантном парадом.

На дан 11. маја пред почетак конгреса приређена је тако звана „Зајеју Рагаде“ — парада сигурности и саобраћаја која је по величини и времену трајања била исто тако велика као и ова друга.

Ова је парада имала за сврху да гледаоцима очигледно представи историјат њујоршке полиције од 150 година у натраг као и постепено њено развијање и усавршавање. како у погледу људства и униформе тко и у погледу свих њених помоћних средстава.

Други је део програма био да укаже на опасности кодима су изложени грађани у Њу-Јорку од великог саобраћаја; начине којима се треба користити, да би се избегле опасности по живот.

Колико је први део био интересантан и инструктив, толико више је изазвао пажње и дивљења код свију посматралаца други део програма, који је у најразличнијим облицима _ манифестован, и који је до очигледности упућивао грађане како се имају кретати у живим улицама и приликом прелаза са једног тротоара на други.

На многобројним колима разних форми и димензија, биле су најинтересантније кратке изреке и упутства. које је полиција нарочито спремила за ову сврху а које су видном са великим словима биле исписане на платнима да би скренуле пажњу гледалаца.

Ова парада и по оригиналности и по инструктивности је произвела особити допадање и дивљење.

Њу-јоршки полицајци тврде да су предузетим новим мерама у полицији за одржавање саобраћаја и оваквом врстом пропаганде, смањили несрећне случајеве проузроковане на