Policija

— 692 —

у колико то не подлежи грађанским судовима, јесте начелство округа...“

_У смислу чл. 79. зак. о буџетским дванаестинама од 11 1925, г. и одлуке Министра Унутрашњих Дела од 29,-1У-1925. г, У.Бр. 1631 о извршењу пом чл. 79, — та дужност је прешла на В. Жупана. Надлежност В. Жупана о томе обухваћена је чл. 10. Закона о Општој Управи.

В. Жупан, налазећи да услед воденичне бране Симе Симића трг. из Н. вода из реке У, плави државни пут и село Х. = на основу чл. 2!. с погледом и на чл. 29, Зак. о водама, нареди Сими Симићу да брану своје воденице на реци У. измени и сталну меру спусти испод дате му сталне мере, како би се избегле поплаве и оштећењал)

Овде имамо дакле:

а) да је В. Жупан вршио чисто управну функцају обе„лежену му чл. 29. зак. 0 водама — управљао употребом јавних вода и у томе поглеју вршио врховни надзор;

6) у том својству издао је акт чисто управне природе;

в) имамо субјекте — државу и Симу Симића. :

Међутим, код државинских спорова, против чијег се ретшења подиже спор, власт се не јавља;

а) као Управна већ као орган судски;

.; 6) нити у управној функцији већ у чисто судској: расправља спор, рецимо Саве Савића против Илије Илића о. државини једне ливаде на коју полажу право једино Сава и Илија;

в) не издаје управни акт, већ као што каже проф. г, Сл, Јовановић „Судски акт“,

5 К. Јанковић,

(Наставиће се.)

ј) Овде имамо особен случај: „издавање Управног акта од В. Жупана.: По чл. 29. зак. о водама, власт која ће решавати питања о употреби воде, у. колико не подлежи грађанским судовима, јесте Начелство Округа. По чл. 41. истог закона само у преким случајевима месне полицијске власти могу нареЂивати оно што би у интересу јавне безбедности било нужно, а иначе изве"штаваће Окр. Начелство, које предузима по надлежности.