Policija

— 698 —

ОПШТА КАРАКТЕРИСТИКА ОСНОВНИХ ПРИНЦИПА САВРЕМЕНОГ КРИВИЧНОГ ПРАВА.

1. Принцип кривично-правке једнакости грађана.

Правна једнакост грађана је један од основних принципа модерне државе и једна од највећих тековина савремене демократије. Под тим се појмом уопште разуме равноправност свију друштвених класа како у области јавнога, тако и у о6ласти приватнога права. У Кривичном пак праву, правна једнакост значи, да су сви грађани обавезни на покоравање истим правним прописима, да потпадају под исте правне санкције, да су за све надлежни исти судови, и најзад, да им се мора судити по истоме поступку. Скуп та четири захтева. сачињава принцип (кривично- правне једнакости, који с једне стране обухвата једнакост грађана пред законима, а с друге једнакост пред судским властима.

Једнакост грађана пред законима огледа се у апстрактности кривично-правних прописа којима законодавац икриминише опште случаје непознајући ни конкретне врсте кривичних дела нити личности њихових извршилаца. Отуда под удар закона могу доћи не само обични грађани, него и сами чланови законодавнога тела, који су тај закон донели. А као неивбежна последица тога излази да се за иста дела морају надовезивати и исте кривично-правне последице без обзира на друштвени положај њихових учинилаца.

Једнакост грађана пред судским властима манифестује се тиме, што су све судске власти обавезне да поступају на исти начин према држављанима свију друштвених класа. Следствено томе, ниједна судска власт не може заузети другачији ставу поступању према извесној особи само стога што она припада овој или оној друштвеној класи, јер Кривично Право познаје само оне разлике које се јављају у особинама кривца и кривичнога дела али не и оне које долазе од припадништва класама друштвеним.)

7) Од овога принципа одступа бољшевичко законодавство јер се по њему пролешерско порекло узима као ублажавна околност, па чак и као основ 32 укидање казне.