Policija

— 708 —

Никоме не припада право да захтева од управних власти да извршују измене и поништавања одлука у случајевима, када по извршеним одлукама нико није стекао какво право или у циљу заштите општег добра, када је угрожен животи здравље људства или предстоје тешка привредна оштећења. У осталим случајевима могу се споменути захтеви да ставе, али се имају казнити новчаном казном до 300 шилинга а У случају да се она не може платити затвором до 3 дана, они, који се обесно притужују у циљу да изазову вршење надзорног права и стављају предлоге за измену одлука по праву споменутог надзора.

Дужност доношења решења. Управне власти су дужве да, ако управним прописима није друкчије одређено, по захтеву странке или по призивима издаду одлуку без непотребног одгађања, али најдуже у року од шест месеци по предаји захтева односно призива. Ако странка у том року не добије одлуку, онда по писменом њезином захтеву прелази надлежност за издање одлуке на стварно надлежну врховну упр. власт, којој се има односни захтев непосредно предати. Ова има захтев одбацити, ако за одуговлачење није искључиво крива нижа упр. власт. За врховну управну власт почиње тећи споменути рок од шест месеци за решење од дана, када јој је странка предала свој захтев,

Трошкови поступка. Трошкови учесника. У правилу има сваки учесник да сноси сам у управном поступку нарасле трошкове. Накнада трошкова једном од учесника од стране другог припада само онда, кака. је то предвиђено посебним законским прописима. Захтев за накнаду трошкова има да се стави правовремено тако, да се пресуда о томе може уврстити у одлуку. Висину трошкова одређује упр. власт.

Трошкови упр. власти. У колико овим законом није друкчије одређено, имају се трошкови за рад управних власти покривати по службеној дужности. Само следећи трошкови упр. власти морају им се надокнадити: издаци у готовом, учињени непосредно због неке службене радње, а нарочито трошкови службених радња, извршених изван над“ лештва, односно изван његовог седишта.

Те трошкове има да сноси у правилу странка, која је затражила односни службени рад. Када се ради о више стра-