Policija

— 728 —

недопуштену решењем својим од 19.Х1.1925. г. Бр. 13463 НЕ основу чл, 24. и 27. закона о Државном Савету и Управним Судовима, стојећи на гледишту, да је жалба Управном Савету допуштена само против пресуда, којим се спор расправља у меритуму, а не и против одлука — решења, којима се спор у меритуму не расправља због формалних разлога.

Наш закон о Државном Саветуи Управним Судовима усвојио је систем административне деконцентрације, јер према ал. 15. и 17. истог закона ва административне спорове по стоје две инстанције: Управни Судови и Државни Савет.

Управном Суду подноси се тужба само тада, ако управна. власт, која расматра спор у другом степену, није централна власт — Министарство.

Ако је другог степена управна власт, која је расматрала спор, централна власт — Министарство, онда се тужба подноси Државном Савету — чл. 18. Закона о Државном Савету и. Управним Судовима.

Управни судови су, дакле, судови у првом степену за акте административних власти, које стоје под Централном Управом, а Државни Савет је суд у првом и последњем степену за акте Централне Управе.

И код Државног Савета и код Управних Судова по поступку, који је исти и за једну и за другу инстанцију, спор се може расправити или у форми одлуке — решења или у форми пресуде.

У форми одлуке спор се расправља због формалних разлога као на пр.: вбог неблаговремености, неуредности тужбе, недовољно положене таксе на тужби, у коме се случају У мериторно претресање спора не упушта.

У форми пресуде спор се расправља у меритуму, кад не постоје никакви формални разлози законом предвиђени због којих не би било могуће улазити у меритум спора.

Настаје питање, да ли је допуштена жалба Државном Савету само против пресуда, а неи против одлука или је иста допуштена и против пресуда и против одлука Управних Судова.

Да ли дакле, контроли Државног Савета подлеже само пресуде Упр. Судова, којима се спор у меритуму решава, или подлеже и одлуке којима се због формалних недостатака тужба одбацује,