Policija

— 768 —

Трагови стопала пре но што су узети у гипсу, фотографисани су помоћу овог специалног статива Треба водити рачуна и ставити поред трага једну црну милиметарску пантљику, да би га доцније могли увеличати у природној величини. Милиметарска пантљика треба да буде потпуно паралелна са објективом апарата.

Да би фотографисали отиске прстију у латентном стању на чаши, боци, прозору ит.д., треба их предходно обојити.

О позама нећемо говорити, пошто су оне исте као и за друге обичне апарате.

Јов. Ил. Савић. чин. Мин. Унутр. Послова асистент Тех. Полиц. у Лиону.

СЕЋАЊЕ НА ГОСПОДИНА ЛУЈА ЛАКАМБРА ДИРЕКТОРА СУДСКЕ ПОЛИЦИЈЕ ПАРИСКЕ ПРЕФЕКТУРЕ;

У прошлом броју „Полиције“ изашао је један чланак, од колеге Владете Милићевића о Г. Лују Лакамбру, директору судске париске полиције, који ми даде повода, да о овоме одличном пријатељу и колеги, кажем и ја неколико речи, и прикажем га нашим читаоцима, као знак моје личне захвалности на указаној ми пажњи и услугама које ми је учинио, а преко мене и целој држави чији сам представник имао част бити.

Било је то крајем лета 1925 год. када сам од стране наше Краљевске Владе био упућен у Париз ради проучавања организације полиције у Француској и специјализирања техничке полиције при париској префектури, где је ова грана полиције под управом свога чувеног бив. шефа Бертијона, а сада Едмона Бела постигла глас најуређеније и најбоље светске полиције. Поред овога стављено ми је у задатак, да поред практичних радова у лабораторијуму проучим и остале гране полицијске службе у париској префектури. Сматрао сам се срећним, што је на мене пао избор Господина Министра и поласкан овом чашћу, а при томе жељан да што више радим на своме личном усавршавању и образовању дошао сам у Париз, На писмену и личну препоруку нашег посланства у