Policija

Уб 5

Паризу примљен сам био одлично од свију меродавних фактора и са писменим налогом тад, Председника Владе и Министра Иностраних Дела Господина Бријана, дошао сам у Париску Префектуру да се јавим на рад. Али на моје огромно изненађење саопштише ми, да ме Господин Префект не може примити на рад у префектури, пошто има сувише питомаца из других држава.

Посланство се понова обраћа на Министарство Иностраних Дела и на Министарство Унутрашњих Дела, која заједнички понова интервенишу код префекта да ме прими на рад, јер сам питомац владе Краљевине С. Х. С., владе пријатељске и савезничке земље, а што је најглавније, да сам ја дошао по одобрењу њихове владе, али све ово није помогло. Префект је остао код своје одлуке и мени није ништа друго преостајало него да идем на рад у Лион или Белгију.

Спремајући се за пут сетих се једног писма мога тадањег уваженог шефа Г. Васе Лазаревића, начелника Министарства Унутрашњих Дела, које ми он даде, да га предам његовом добром пријатељу и колеги Г. Л. Лакамбру, директору судске полиције у Паризу, у коме ме између осталог Г. Лазаревић препоручује г. Лакамбру као свог старог сарадника и човека који заслужује да му се изађе на сусрет, и омогући да своју мисију са успехом заврши. Реших се да ово писмо предам овоме уваженом шефу и да се том приликом и њему пожалим на овај неколегијални и непријатни поступак према мени, а преко мене и према мојој отаџбини. Љут и разочаран у пријатељство француске нације, коју сам толико волео и обожавао одох у Пале де Жистис, где се налази судска полиција и предадох заједно са мојом посетницом и писмо Господина Лазаревића. Подворник прими све и ви-. девши на посетници ко сам, љубазно ми понуди да причекам у чекаоници, док ме Г. Директор прими. Остадох у чекаоници да чекам, али без икакве наде, да ћу овде ма шта успети да урадим за себе а и са неким предубеђењем, да ме овај велики шеф криминалне судске полиције неће ни удостојити својим пријемом. Али какво изненађење! После једно пет минути чекања позва ме подворник, да пођем за њим код Директора, који ме очекује. Пођох, али одмах чим се врата на луксузно намештеној и украшеној сали за пријем отворише, појави се на самим вра-