Policija

— 767 —

2. Одобрења за подизање воденица поточара и њима сличних грађевина незнатне вредности (ваљавица, стружница, долапа баштованских и т. п.), којима се не наноси никоме: штета нити мења висина, ток, правац и својство воде, дају општински судови са одбором по чл. 30. у вези са чл. 15.. и 16. зак. о водама. Уз молбу за подизање ових грађевина није потребно подносити планове ситуације и постројења, према изричној одредби чл. 30. истог зак., али пре издавања одобрења за њихово подизање треба увек тражити упуство од надлежног хидротехничког одељења у смислу расписа Мин. Унутр. Дела од 14-1-1908. год. ПБр. 24231. (Полиц.. Речник од Д.Ђ. Алимбића, Књ. 1, рубрика Воде и Воденице)

Св. Бр. 1673.

П Суду општине јабланичке (срез златиборски):

У уредби о обласним и месним школским одборима није изрично речено да благајник месног школског одбора има права на хонорар, али је школски одбор овлашћен да му одреди награду за рад по свом нахођењу. Ово овлашћење налази се у чл. 7. под #. поменуте уредбе и гласи:

„Све дужности месни школски одбор врши из почасти. Благајнику се може одредити награда за његов рад, а деловођи, зко не прима управитељски додатак и не ужива школски стан, месни школски одбор одређује награду и то: у школама са 2—5 одељења 50 динара. месечно, а у школама са 6 или више одељења 70 динара месечно. Ако је управитељ ослобођен дужности разредног учитеља нема права на овај додатак“. |

Св. Бр. 1044.

Ш Михаилу Ђоганетићу, писару среза штићског :

Као потпун доказ за иступна дела из 11 части казн. зак. могу се, по 5 35. полиц. уредбе, узети искази — реферати само оних заклетих полицијских чиновника и службеника који. су надлежни, и материјално и помесно, за констатовање односно за ислеђење и пресуђење ових дела („у предмету који под његовим надзором стоји“). Пошто чиновник жупаније. | није надлежан за ове послове, то ни његов реферат не може: бити потпун доказ у смислу 5 35. полиц. уредбе.