Policija

— 783 —

дина имало. Право на стицање грађанства стаче се од 18. год. по израженој жељи, лица млађа од 18 год морају имати пристанак својих старалаца.

· Са стицањем права грађан. ства, стичу се и сва приватна грађанска права али неи ак тивна политичка права, која се стичу тек после десет година.

Положај странаца у Кини. — Као што се зна странцима се судило за поједина дела у Кини по европским законима. Чак су модерни европски закони преведени на кинески језик иод њихове раније централне владе препоручени да се по њима суди. Садашњенационалне борбе ставиле су на дневни ред и питање о положају странаца. Општа је жеља код кинеског

народа, да се и европљани подвргну њиховим законима. И то старим њиховим кинеским 3аконима, пошто европске законе сматрају као неправичне и неморалне, нарочито зато што ограничавају вољу и права судија, да по убеђењу суде. Њихове традиционалне навике и њихов менталитет само познаје и респектује оне судије, који по своме убеђењу доносе одлуку и то одмах чим која страна дође лично да му се пожали и чим он оде на лице места и

испита све околности под којима: се дело учинило. Противу таквих пресуда кинези никад не изјављују жалбу.

Интересантна похара код славног шефа енглеских детектива, — Енглеска се уопште поноси својом полицијом. Али је понос лондонске полиције и лондонаца без сваке сумње шеф детектива г. Венслеј, за кога држе да је показао за последњих сто година најбоље и најоштроум-. није полицијске способности. Он је тај, кога је прослављени романо-писац криминалних романа Конан Дојл узео за пример пишући свој криминални роман Шерлок Холмс. Томе господину Венслеју, десио се пре краткога времена малер да буде од непознатих лица покрађен. И пре две године покушавали су крадљивци да изврше крађу код њега, али безуспешно. Господин Венслеј тад је био изјавио, да је његова кућа не пробојна, јер је он снабдео свима досада познатим справама за осигурање, па и неким које је он лично "овструнка и измислио.

Пре неколико месеци г. Венслеј је примио писмо у коме га непознати крадљивац извештава, да ће ући у његов стан и покрасти му његове драго.