Policija

— 797 —

НЕПОНИШТАВАЊЕ ТАКСЕ

Врло су чести случајеви, да поједине финансијске управе достављају овој Дирекцији молбе, жалбе, пријаве и друге разне представке појединих лица, као и билансе разних предузећа и прилоге уз исте, са непоништеном или непрописно поништеном таксом. Овакво поступање противно је чл. 13. закона о таксама у вези са чл. 13. правилника за извршење истог закона. Стога се наређује Управама, да строго воде рачуна, да на свима писменима, која буду примљена и заведена код њих, такса буде прописно поништена. Скреће се пажња Управама на пропис чл. 56. закона о таксама, по коме «се државни и самоуправни органи имају казнити, ако неби вршили лепљење и поништавање таксених марака по правилима за то прописаним. Поред овога, Дирекција ће у поновљеним случајевима противног поступања узимати на одговор и кажњавати и лично шефове Управа, односно њихове заменике за немарљиво вршење дужности.

(06ј. од |. јула. 1927, т., Бр. 76858).

ПРОМЕТНИ ПОРЕЗ И КОМИСИОНИ ПОСЛОВИ

На постављено питање о порезивању промета код комисионих послова, Генерална Дирекција Пореза објашњава, дајеу чл. 1. став 2. закона о порезу на пословни промет предвиђено: да се промет код комисионих послова, који потиче из односа комисионара према комитенту и односа комисионара према трећем лицу, сматра сваки као посебан, одвојени промет у погледу плаћања овога пореза.

Према овоме, наведена законска одредба и њезино тумачење у чл. 1. правилника за извршење овога закона, има се разумети тако: да је комисионар дужан платити порез на целокупно обављени промет покретних ствари при продаји робе која се налази у комисиону или код комитента било домаћег било страног, који на територији наше Краљевине не живи нити се у опште задужује порезом на радњу — течевину — тециварину; и затим комисионар је дужан платити порез на промет чињења услуга (на провизију) само при куповини робе за рачун свога комитента, домаћег или страног.

(О6ј. од 2. јула 1927. г., Бр. 78590.).