Policija

1929. 7-

пензација). И диспенс подарује оном у чију је корист дат, да нешто може, али ипак не стоји у односу ка једном одређеном правном објекту као код концесије. Разликује се од дозволе тиме, јер он не допушта нешто што је забрањено као дозвола, већ, како то лепо вели проф. Когтап нешто што је правно немогуће чини могућим.

Др. Јапдепзјеп напомиње, како се у литератури говори врло често о диспенсу тамо, где се ради једино о дозволи или се појам диспенса тако широко схваћа, да се и давање дозволе подводи под тај појам. На пр: као диспенс каракте. рише се изузетно одобравање недељног рада.

Код нас, по закону о заштити радника продужење радног времена помоћног особља у обратним предузећима, преко законом одређеног рока, па и у недељне дане, сматра се као дозвола — 9 8 тач. 7 и 9 12 и 15 закона о заштити радника,

Аустријски писац Др. Адамовић, говорећи у свом управном праву о дозволи, увршћује и диспенс у ред дозвола, и то за случајеве, кад се дозвола додељује за једну одређену делатност, премда се не налазе законске претпоставке за давање ове, На пр: диспенс доказа способности код занатских радњи (у нав. делу стр. 16).

Проф. А. Ђорђевић убраја деспензације у ред привилегија у ужем смислу и вели, да су то ослобођења или нароћите привилегије. На пр.: ослобођавање од какве брачне препреке — 9. 80 и 83 грађанског закона.

Коста |. Јанковић,

начелник Мин. Ун. Дела. — Свршиће се. —

УПОТРЕБА ПОЛИЦИЈСКИХ ПАСА.

Употреба и важност полицијских паса постаје сваким даном очевиднијом. Док је у другим напредним државама цијелога свијета, а на властито у Енглеској, Француској, Белгији, Немачкој, дапаче и у Јапану полицијски пас нераздружиним пратиоц полицијских органа, шумара, ловокваритеља и лугара, пољара и чиновника у опће, дапаче и приватних _ лица, дотле се код нас тек почело, са упознавањем наше