Policija

= 952: —

досадањим законима имали право на пензију или не, па буду преведени по новом закопу, признаје се за пензију све време, проведено у служби пре обнародовања свог закона, које се признаје у чл. 137. овог закона, са ограничењем у погледу оних службеника који по досадањим законима нису имали право на Пензију, да им се шо време рачуна само од навршене 21. године живота,“

Значи, док ће чиновници, који буду постављани по овом закону о чиновницима, уживати ту бенефицију, да им се за напредовање в Пензију гачуна време од 18. године старости, дотле ће они, који су се у служби затекли пре ступања овог новог закона о чиновницама, биши без ше бенефицијв. Њима ће се за напредовање и пензију рачунати време од навршене 21. године старости. Пропашће им три године.

Зашто»

Трудио сам се да на то питање нађем одговор, из кога бих видео да за ово постоји неки оправдани разлог, па никако нисам могао да нађем такав одговор.

Ако је реч о квалификацијама оних чиновника, који то имају постати по новом закону, онда се мора признати да. смо и међу чиновницима, који су то постали по старом закону о чинонницима, имали школоване и врло способне чиновпике.

Шта више, верујем да су ови други и способнији, јерпре рата на какве квалификације школске имао човек он није могао одмах постати чиновиик, као што је то сада. случај. .

Док сада иоле школованији човек неће да буде практи-. кант, већ хоће одмах указно звање, дотле је пре рата морао бити бесплатни „препишчик“ извесно време па тек онда да постане практикант, а затим чиновник, кад се за тај положај оспособи.

Овако су пролазили и школовани и нешколовани кандидати за државне чиновнике.

Значи да законодавац, прописујући чл. 235, зак. с новницима, није водио рачуна ни о школским кфалификацијама ни о стеченим способностима чиновника и службеника.

Имало би пре смисла да је та бенефиција дата пред--