Policija

— 1007 —

по својој властитој иницијативи, може то узинити тек пошто је предходно затражио мишљење жупанијске скупштине. Осим тога у случају распуштања представничког тела дан за избор новог представничког тела и за његово конститујисање одређује жупанијска скупштина по одобрењу министра унутрашњих послова. ;

49 Принадлежности општинских поглавара. — За одређивање плате оних општинских поглавара, који у смислу закона уживају редовну плату, надлежна је жупанијска самоуправна власт, Она то чини директно или индиректно. У малим и великим општинама висину плате бележника и лечника одређује жупанијска скупштина и то у смислу постојећих законских. прописа. Против њене одлуке има места жалби на министра унутрашњих послова. Ако је у питању окружни бележник или окружни лечник, за одређивање сразмера у коме ће удружене општине ове плаћати надлежан је поджупан у првом, 2 у случају жалбе жупанијска скупштина у другом степену. Висину пак плате варошких поглавара жупанијска самоуправна власт не одређује директно већ индиректно. Наиме висину њихове плате одређује варошко представничко тело једним правилником; зли како је и овом као и свим осталим општинским правилницима потребно одобрење жупанијске скупштине, то се може рећи, да висину плате и овим поглаварима одрећује жупанијска скупштина, само не директно као што је то случај са платом поглавара мале и велике општине, већ индиректно одобравајући општински правилник.

59 Дисципланска власт над општинским поглаварима. — Можемо одмах приметити, да је угарски закон дисциплинску власт над поглаварима поверио у главном жупанијској самоуправној власти. Државна власт јавља се изузетно: и то обично као задњестепена дисциплинска власт. (1) За наређивање покрета дисциплинског поступка против свих поглавара надлежна је кгко жупанијска самоуправна, тако и државна власт. У име жупанијске самоуправне власти дисциплински поступак против свих поглавара могу наредити: поджупан, жупгнијски управни одбор и жупанијска скупштина а против поглавара малих и великих општина још и срески начелник. Против таквог наређења среског начелника могућа је жалба на поджупана и даље на жупанијски управни одбор.