Policija

— 107 —

до Проширивање и сужавање територијалне надлежжосшни постојећих општина, — Промене у позледу територијалне надлежности постојећих општина догађају се или зато што се од једне општине одваја нека планина или пустара и прикључује другој општини, или зато што се овако одваја и прикључује само извесан део пустаре или општинског атара. Одлуку о одвајању пустаре, планине, једног дела пустаре и општинског атара и о њиховом прикључењу другој општини доноси поджупан и то ако оваку промену жели онај део "заинтересованих становника и поседника који плаћа више од половине државне непосредне порезе, ако су испуњени извесни законски услови и ако се заинтересоване општине на„лазе на територији једне исте жупаније, Против поджупанове одлуке има места жалби на жупанијски управни одбор и "даље на министра унутрашњих послова. Према томе код промена ове врсте жупанијска самоуправна власт суделује директно. — Ако се пак заинтересоване општине налазе на "територијама разних жупанија, одлуку о промени не доноси поджупан, већ министар унутрашњих послова и то самд онда, жада се заинтересоване жупани;гске самоуправне власти о томе "споразумеју. У противном случају овакве се промене могу „догодити само законодавним путем. — И без воље споменуте већине заинтересованих становника и поседника министар унутрашњих послова може одлучити одвајање једног дела пустаре или општинског атара и његово прикључење другој „општини, ако то изискују административни и полицијски обзири.

4) Административно прикључење мале општине великој општини, п одвајање мале општине од једног бележничког округа џ њено прикључење другом бележничком округу. — За "обе ове промене потребно је одобрење жупанијске скупштине. „Услови под којима се те промене имају да изврше одређују заинтересоване општине путем поравнања. Не постигне ли се поравнање, услове одређује жупанијска скупштина. Против њене одлуке има места жалби на министра унутрашњих послова.

59 Удруживање општина. — Закон предвиђа могућност удруживања општина ради изградње и одржавања саобра'Ћћајних путева и мостова и затим ради издржавања њихове сиротиње. Одлуку о удруживању општина ради изградње и «одржавања саобраћајних путева и мостова доноси жупанијски.