Policija

— 1019 —

"СПАЈАЊЕ ОБЛАСТИ

Многе од области створених Уредбом о подели земље на области од 26 априла 1922 не представљају природне географско-економске јединице, тако да би природност њиховог територија јамчила и за њихову трајашност. Многе од области нису, како је Устав предвиђао, образоване „према природним, социалним и економским приликама“. Што је најважније, Уредбом су створене многе области маленог територија и са невеликим бројем становништва. Оне обично немају развијену привреду и довољна средства за покриће свих потреба које ће им будућност наметнути. Обласне су самоуправе тек одскора ступиле у живот; њихова делатност је тек на почетку стварања. Чим се та делатност разграна, и областима буде поверен један замашнији круг стварања, мораће неминовно доћи до поновног разгргничења појединих области. Местимице ће доћи н до спајања двеју или више суседних области у једну |већ су на пример, пре неколико месеци, чињени покушаји спајања Дубровачке и Сплитске Области]. Такво спајање претпоставља претходно решење једног читавог низа проблема, међу којима не може да се избегне и један чисто правни проблем. О том правном проблему биће овде реч.

Могућност спајања двеју или више области „у једну већу“ предвидели су Устав (чл. 95) и Уредба о подели земље ва области (чл. 2) идентичним речима. Уредба о подели земље на области у ствари је дословце реципирала уставни текст о том питању. Предвиђајући могућност таквог спајања, обе су те правне норме наредиле да „кончану оплуку о томе (спа. јању) доносе обласне скупштине дотичних области“. Једина ограничења спај.ња оне су виделе у цифри од 800.000 становника; ни слојене области, као ни Уредбом ооносно Законом створене, не смеју превазилазити тај број становника").

"у Јасно је да се тај број рачуна према попису становништва од 1921. Доцније повећање броја становништва не игра викакву улогу. На овакво мишљење ми смо наведени не само јасним текстом члана 3 Уредбе о подели земље на области, већ и разлогом доношења саме одредбе о ограничењу (таНопе Јер1а“. Њом се ишло на то, да се онемогуће области образоване на племенској бази, области које би могле обухватити све припаднике једног