Policija

— 1021 —

правилно донесене и велики жупани немају права да те од„луке суспендују и задрже од извршења. Али, и тако извршне односно коначне") одлуке остаће и морају остати стварно неизвршене и непримењене све док не добију сагласност државних власти. Спајање области не може се извести без садејства државних органа.

Јер не треба заборавити да су области не само самоуправне јединице, већ и управне државне јединице. Преко њик држава врши и своје, државне, административне функције, "Области, као самоуправне јединице, имају своје сопствене органе (обласну скупштину и обласни одбор); држава пак има такође за сваку област своје засебне огране, чиновнике и референте за разне струке државне администрације и великог жупана као генералног представника Државе и шефа „локалне управе државе у области. О томе говори исти 98, члан Устава у последњем ставу. Самоуправни и државни органи области имају врло често да сарађују у решавању питања која тангирају област, међу њима постоји један уређен јавно-правни однос корелације и колаборације. Велики жупан врши у име државе надзор над самоуправном области или лично или преко својих стручних реферсната. Немогуће је замислити обласне самоуправе без обласних великих жупана. Ниједна уредба обласних скупштина не може вредети заке није проглашена од великог жупана. Обласне скупштине не могу се ни сазивати без Краљевог Укгза или решења великог | жупана, не могу почети рад ако нису од великог жупана отворене. И тако даље.

Кад тако ствари стоје, јасно је да се приликом формирања нових области, па макар оне постале и спајсњем двеју досадањих, не може избећи садејство држгве и њених органа, Нове области не могу ступити у живот и почети рад док држава не постави и своје органе за те области и не изврши уопште све мере које омогућују рад у областима, На тај начин, држава ипак врши контролу над одлукама двеју 06ласних скупштина о њиховом спајању, бар посредно. Без њеног пристанка, спајање области не може да се приведе у желе.

5) Код нас се појмови извршност и коначност правних аката идентифицирају Кад би се они различно схваћалн, горњи би случај могао бити лакше ебјашњен п решен.