Policija

— 1024 —

Било да се усвоји једно или друго гледиште, остаје утврђено, да спајање области не може бити изведено на супрот вољи врховних државних органа, па чак и без њиховог, директног или индиректног, пристанка на решења обласних «скупштина. ов.

Само, из ових наших излагања излази да чл. 2 Уредбе 0 подели земље на области, односно трећа алинеја члана 95 Устава, немају никаквог смисла ни значења. Међутим се сматра да сваки правни пропис и свака законска одредба морају имати свој јасан смисао и своје право значење. Правницима је циљ да тај смисао и %0 значење пронађу. Отуда реч о вољи односно намери законодавца.

Нама је, истина, тешко наћи право значење горњих прописа.“) Ми смо баш у овом напису предузели да му првобитно и опште усвојено значење оспоримо. Ази то ипак не значи да пасус о „коначној одлуци“ обласних скупштина да се њихове области спајају нема ипак извесно друкчије значење него што му се даје. Није немогуће да се тиме хтело рећи да те одлуке не подлеже разматрању великих жупана и његовој потврди, већ да се директно подносе централној власти државе на даљи поступак. Тиме је, вероватно, нарочито кад се узме у обзир да се оваква одредба налази у уставној повељи издато имплицитно наређење врховним државнимгорганима да те одлуке поштују и да их не заобилазе, Ако би се усвојило такво тумачење, изашло би да врховне управне власти државе морају поводом тих одлука одмах предузети све мере да оне буду заиста извршене, Оне морају извршити мере из своје надлежности (на пр. постављаље жупана итд) и евентуално, ако се усвоји гледиште непосредне потврде; поднети Народној Скупштини законски предлог о томе. И сама Скупштина је дужна да тај предлог изгласа и усвоји, јер је то била воља уставотворца. Разуме се да би обласне

.

|) У стенографским белешкама Уставотворне Скупштине и Уставо"творног Одбора не може се наћи помена вредне дискусије о овом пасусу. То није само зато, што је он сматран прилично безначајним, колико због тога, што у моменту доношења Устава нико није знао опсег будућих области. Тек после доношења Уредбе о подели земље на области и увођења обласних самоуправа у живот, ова одредба добија своју важност и њено аплицирање. постаје актуелно.