Policija

— 1025 —

скупштине могле учинити и непосредан апел на Народну Скупштину да се њене одлуке, донете по Уставом додељеној им надлежности, приме од Скупштине и на тај начин постану закон.

Али, у сваком случају, надлежност Владе и Народне Скупштине не може се избегнути у питањима спајања области. Нове области се не могу формирати ни на један начин, па ни спајањем досадашњих области, ако врховни државни органи нису с тим сагласни. Они су дужни, по свој прилици, да дају пристанак на одлуке обласних скупштина, али, ако га не дају, ове немају никакву правну могућност да их на то присиле. Отуда, дакле, чл. 2. Уредбе о подели земље на области и трећа алинеја чл. 95 Устава имају свој смисао и своју важност, али је та важност само платонског карактера.

Р-г Лазе М. Костић.

ПОЛИЦИЈСКА ДОЗВОЛА

-– Свршетак. —

—теши———

М Однос полиције према дозвољеном обављању радње.

Прелазимо на једно важно питање у области дозволе радње, на име: важе ли начела о регулисању обављања радње: и према радњама одпочетим на основу дозволе или су према овима непримењиве. Конкретније речено: да ли се опште наредбе, које полиција изда у јавном интересу, и којима би се: за радионице, фабрике и т. д. прописивале нове мере здравствености, безбедности и томе подобно морају применити = на оне радње које су већ по дозволи отпочеле рад, или ће пак, оне важити само за оне радње које се тек имају засиовати. а. — У Немачкој то је питање и у територији и у пракси неједнако схваћено.

Проф. Рјетег мишљења је, да ималац дозволе мора подносити сваку промену законодавства и ако би ова примена повишавала његове дужности преко терета предвиђених у