Policija

— 1030 —

ском снагом није њој напред изрично одузела... проф. Јеге у нав. делу.

Ово се односи на праве концесије онде где постоје уговором прецизиране дужности. Колико је тек неоспорна умесност примене овог гледишта код дозволе"!

г. Код нас, и у једном и у другом случају, дакле и при промењеном и при непромењеном законодавству, имаоци дозвола обвезни су према наредбама власти прилагођавати своја делања у погледу рада по дозволи. ИМ ако је дала дозволу, власт је позвана мешати се у односе створене полицијском дозволом и имаоцима ових постављати нове захтеве, који се, због промене прилика и општег напретка у јавном интересу морају испуњавати. На пр.: узмимо саобраћај аутомобилима, фијакерима и т.д. Сви они који, у смислу чл. 13 уредбе о начину употребе свих јавних путева и саобраћаја на њима, добију одобрење за рад, дужни су испуњавати сваку наредбу коју би им издала полицијска власт у јавном интересу ради боље безбедности, реда у саобраћају. На пр. полиција саобраћаја, према промењеним приликама, уведе нове апарате за сигнализацију, или заведе сатове за мерење вожње, или заведе униформе за аутомобилисте, фијакере, пропише нову врсту (херметички затворених) кола за пренос земље, песка ит.Д.

То гледиште налазимо спроведено и законом “баш за радње са дозволом, предвиђене чл. 31 закона о радњама. Тако правилником о хигијенским и техничким заштитним мерама у предузећима, издатим на основу чл. 25 закона о инспекцији рада од Министра Социјалне Политике и Министра Трговине и Индустрије од 25 октобра 1921 г. Бр. 67656-У-2872 (обнародован у 19 бр. Службених Новина од 1922 г.) прописује се у уводу, ово:

„Чланови 31, 41, 44, 55 закона о радњама,...... стављају у дужност свима предузимачима на које се поменути закони и наредбе односе, испуњење извесних услова, у погледу хигијенске и специјалне-техничке заштите радништва, запосленог у предузећима.

Следећи хигијенски и социјално технички прописи 84жиће за сва предузећа на која се закон о радњама односно обртни закон, обртни ред и поменута наредба аростиру, а