Policija

— 1032 —

том картом могу служити и помагачи или овлашћеници онога који има рибарску карту. " 5 Што се тиче реалних дозвола, дакле оних, код којих се при давању дозволе имају у виду стварна средства којима. се предузеће приводи у дело, као што су предузећа са постројењима о којима је реч у чл. 31 закона о радњама, ту лич. ност предузетника није битно. Она се може и мењати а дата дозвола неће престати. За ове дозволе проф. Рјешег вели, предузетник долази у обзир само као сопственик једног одређеног земљишта или предузећа. Следствено добивени управни акт није досудио: ту дозволу само њему лично. Дозвола важи као додељена делом још и непознатим лицима, која после њега буду стекли приватно право располагања над земљиштем или предузећем.“) Носилац јавних права и дужности заснованих законом или. управним актом је свагдашњи сопственик и држалац. Који је тај носилац, одређују прописи грађанског закона. То гледиште науке, нашло је израза у чл. 25 закона о водама. По овом пропису, ако добивено право на подизање које од грађевина, није при дозвољавању изрично ограничено на само лице молиоца, онда оно прелази на свагдашњег господара грађевине или места, за које је добивена дозвола.

У

Рад без дозволе има за последицу:

а. казну за оног ко противно ради. На пр. чл. 153 тач. 1. закона о радњама;

6. забрану радње — тач. 1 чл. 158 закона о радњама.

Тако на пр.: на жалбу суседа биоскопа, да им употреба локомобиле причињава ларму, министарство је одредило стручну комисију, која је утврдила наводе жалилаца и предложила, да се употреба локомобиле забрани.

Пошто сопственик није могао доказати, да је дозволу на употребу локомобиле раније добио, Министар је нашао, да је овим поступком учинио кривицу из тач. 1 чл. 158 закона о радњама, па га и казнио са 100 динара новчане казне:

1) Било као универсални или сингуларни сукцесори.