Policija

“10965

ттисац: У самој природи дозволе лежи да може бити опозивата, јер она потиче из права надзора. Власти које свој по"сао врше у општем интересу могу увек да опозову оно, што су урадиле, укидајући своје наредбе и дозволе (асје5 и дела у опште), или мењајући их. М то опозивање врши се тако, да овлашћени нема права на. оштету, бар не на основу дозволе, јер из саме природе дозволе излази, да она не може ни дати ни одузети једно право (у нав. делу).

Наведена мишљења поткрепљује и пракса највишег Управ"ног Суда. Државни Савет у једној својој одлуци вели: ,. -.. јер по чл. 80. закона о водама, на коме је начелник срески засновао своје решење, Општински Одбор као власт, која је била надлежна да подизање воденице допусти, једини је надлежан и да њен рад обустави, пошто основаност жалби противу воденице испита што је Одбор, како се из акта види и учинио, на законом прописани начин.“ — Одлука од 8-М1-1923 г. Бр. 3650 (Љ. Р. — Збирка Одлука Државног Савета).

Одузимање може бити:

а. У оним случајевима и по основима који су у закону или уредби допуштени. На пр. по чл. 17 закона о водама дозвола се може дати... или с правом да се може одузети.

По чл. 4 наредбе о производњи, увозу и стављању у промет цепива, Министарство Пољопривреде и Вода може одузсти дозволу, ако се не испуњавају одредбе прописане овом наредбом. МР

Диплома и легитимациона карта може се одузети од шофера, ако овај из нехатности проузрокује штету, — чл. 11 правилника о полагању испита за аутомобилске шофере.

6. Изузетно, по нахођењу надлежне власти која је дозволу дала. Ово може бити само у оним случајевима, где је то изрично у закону остављено власти, или је то изрично назначено у самом акту давања дозволе. Тако на пр. надлежна полицијска власт може у свако доба одузети дату дозволу узимања женскиња за проститутску радњу. — чл. 5 правила о регулисању проституције СБр. 6974 од 1900 г.

Или, дозвола дата за подизање бараке (башта, барака у парковима, сезонских ресторана привремено подигнута на „рекама, мору (плажи) за точење алкохолних пића. — чл. 79, 80 и 81 правилника УБр. 23939), може се одузети кад год би