Policija

— 1048 —

ћанина све до навршене десете године од дана ступања у војску на активну службу, односно од дана, кад је ове ослобођен из ма ког разлога и увршћен у резервне родове. Одузима се француско држављанство оним французима, који су у иностранству примили неку јавну функцију, а нису је напустили ни упркос формалном позиву од стране француске владе. Но у овом случају жена и деца — сем у случају правоваљане грађанске пресуде — задржавају своје поданство.

И натурализовани француз може да се лиши свог француског грађанства. То се дешава у следећа три случаја: а) ако је починио дело противу безбедности француске државе; 6) ако је у интересу које стране државе починио нешто што није у складу са интересима Француске; и в) ако је (реч је о онима којима је држављанство дато пре навршене 21. год.) одбио да служи свој војни рок.

Бившим француским грађанима који су, а без кривичног дела или судске пресуде изгубили своје држављанство, може се оно повратити указом, ако се настане за стални боравак у Француској, а, ако су малодобни, у случају, да се за то пријаве код надлежних француских власти.

Ако дете рођено у Француској од страних родитеља, а настањено у Француској у првој години по стеченом пунолетству не изјави формално, да одбија примање француског држављанства, сматра се оно за француског грађана. Исто то важи и за случај, да се дете родитеља који нису француски грађани, добровољно пријави за служење рока и стално борави у земљи.

Натурализовани французи, који су стекли грађанство по новом закону, од дана кад је указ односно натурализације обелодањен у службеним новинама, добијају сва грађанска права осим пасивног изборног права за оба дома народног представништва, оне јавне функције које се постизавају избором. Активно бирачко право, међутим, добивају одмах. Кад истекне десета година од дана указа о натурализавији, пада и последња ограда, и нови грађанин добија и пасивно изборно право за сва јавна репрезентативна тела и функције.

Интересантан је учинак овог новог закона : Италија, која има око 750.000 својих емиграната, протествовала је с места. Природно, без успеха. Одзив међу италијанима који нису по-