Policija

— 1048 —

«адру обавезни рок, осим ако је по одредбама овог законг: стално или привремено ослобођен од војне обавезе,

По чл. 52 а закона о устројству војске и морнарице одлагање службе рекрута у кадру може се одобрити, ако је он редован ђак, које државне или повлашћене школе у земљи или овима равних школа на страни ради завршења школовања али ово одлагање не може бити преко његове навршене 27 године живота.

Закон дакле предвиђа, да одлагање службе у кадру може бити само рекруту — редовном ђаку, да би могао довршити школовање, и то до навршене 27 године живота, до кога рока законодавац сматра, да ђак има да заврши школовање.

Даље у чл. 4. закона о чиновницима грађ. реда, који износи узроке због којих се не може постати државним службеником, не вели се, да се ово односи на сталне државне службенике, а не и на привремене, те се према томе не може ни изводити закључак, да се чл. 4 тач. 5 пом. закона односи. само на сталне чиновнике.

Исто тако има се узети, да се чл. 22 пом. закона односи на оне, који су ослобођени службе у кадру као привремено неспособни и као такви постављени за привремене службенике, а не и на оне, којима је служба у кадру одложена док: не заврше школовање.

Према свему овом ђак —регрут по завршеном школовању не може постати државним службеником двк не одслужи' свој рок у војсци, као и ђак, који је напустио школовање, јер тада престаје разлог одлагању службе у војсци.

Гојко Доганџић, главни секретар Држав. Савета

УПОТРЕБА ЛАЖНИХ ИМЕНА ПО ЗЛОЧИНЦИМА..

Не има двојбе, да је за органе јавне сигурности једна. од највећих и честих потешкоћа употреба лажних имена по. разним злочинцима, лупежима и скитницама. Модерно доба, доба општег напретка даје нам људе учене и опште корисне,. али истодобно нам избацује и људе, који сваки напредак »