Policija

– и —

шицима грађ, реда по коме државни службеник не може постати лице, које навршивши већ 21. годину живота, није одслужило свој рок у војсци или од војне службе ослобођено.

Тако Ги | Одсљење Државног Савета пресудама под бр. 24624126 37794126 год. и 34612/26. год. стала су на. гледиште, да 'е ни једно лице не може, примити у државну службу док није. олслужило свој рок у војсци или није од војне лужбе ослобођено. Према овоме лице, коме је одложено «служење у кадру док не заврши школовање, не може бити примљено у државну службу.

Напротиз МГ. Одељење Државног Савета пресудом под бр. 462 927 44124127, г. и 16306|27. год. не искључује г пријем појединаца у државну службу, коме је: служба у кадру одложена док не заврши своје школовање.

Ово гледиште брањено је тиме, што се сматра, да. се за ступање у привремену чиновничку службу по чл. 12 закона #0 чиновницима грађ. реда тражи, да је појединац регулисао војну обавезу, а под регулисањем војне обавезе има се узети и то, кад је ђаку одложено служење у кадру док не заврши школовање. 456 |

Према овом услов „или од војне службе ослобођен“ из чл. 4 тач. об закона О чиновницима грађ. реда односи се само на оне чиновнике, који постају сталним чиновницима, а не ин "на оне, који постају привременим. Ово у толико пре, што се у чл.,22. закона о чиновницима изричито каже, да се при„времена служба урачунава у рок за комисијску оцену само ономе који: службу прекида било због болести, било због "тога, да одслужа свој рок у војсци.

На Озштој Седници Државног Савета одржатој 21. и 22. октобра 1927. године под бр. 3 226 по овом правном питању донета је одлука, која гласи:

„У љржавну службу не може се примити лице сходно тач 5. чл. 4. закона о чин. грађ. реда, које је у смислу чл. 62 закона о Устројству Војске привремено ослобођено од „војне обавезе док не заврши школовање“

„За доношсње напред поменуте одлуке Опште Седнице Државног Санета. послужило је следеће:

По чл 47. закона о устројству војске и морнарице нико ме може бити државни чиновник, ако није одслужио у сталном

4%