Policija

— 1055 —

ненаравог или лажног. Сигурно ће се такав лупеж било ук ком правцу временом одати, само треба за то добро око, које ће то да опази: у држању тела, у одевању, у начину општења, у приповедању, тврдњама или тајењу, у опште буди у ком погледу моћи ће искусно и бистро око да смотри притајивање,. претварање или протусловље. Иоле упућен жандарм или орган јавне сигурности треба да на први поглед разабере вештачке: драгуље од правих, као и у опште сваки урес и накит, којим су овакви лупежи обично начичкани, треба да добро промотри и испита; уз то је добро, да се прво прати причање оваквих индивидуа, које редовно и врло радо управо нападно на далеко и широко причају о свом поријеклу, иметку,. својим доживљајима и путовањима, па ће се не ретко наћи на протусловља и опште лажи, јер уз највећи опрез и лукавост овакви лупежи лако заборављају на оно, што су прије говорили, па тако у разним пригодама и пред разним људима. другчије приповедају. Осим тога добро је да се сигурносни органи одмах обзиром на причање и тврдње такових лупежа брзојавно, телефоном а и фотографијама, па ако је могуће и отисцима прстију (дактилоскопија) послуже, те настоје углавити, да ли је све оно и истина, што и како то они причају.

Да се установи идентичност овакових варалица, треба више пута особите стрпљености, а и више времена, што се међутим редовито исплаћује, јер установи ли се једном, да. дотична сумњива особа у истини није она, за коју се издаје, то јој је онда већ доказан и деликт, ради којега је осумњичена.. Тако — рецимо — „властелин Павловић“ начини разне велике“ дугове, то му је онда подједно и недовојбено доказан и злочин преваре, чим се је непобитно установило, да јеону истини нека битанга и вуцибатина без икаква иметка; или „грофица Петровић“ купује виле и посједе, заручује се са угледним и богатим младићем, који ју обасипље разним 60-_ гатим даровима, па чим се установи, да је то обична намигуша, доказан јој је бездвојбено истодобно и њезин злочин.

Главна је према томе задаћа жандарма у таквим приликама, да овакве сумњиве особе будним оком прати, да тачно контролира неопазице сваки њихов корак, све њихове чине, кретње и о па да на темељу | свега тога онда ЗНА