Policija

= 660 =

потрчати у полицијску службу после издатог комунике-а Министарства Унутрашњих Дела2

Мислим да су природни одговори и за једно и за друго питање: „Није!“ и „Неће!“

Неће правници потрчати да се грабе за положаје среских поглавара, ако им се не омогући: добра плата, независност и некретност. у

Виде они да се срески поглавари данас налазе у мизерном положају.

Прво су ненаграђени; друго немају сталност и треће, зависни су од партизана, те, и поред добре воље. не могу примењивати законе савесно.

Док њихови референти имају све то, они су без свега, Лекар и ветеринар имају, поред права на приватну праксу, још и право на километражу и дневницу за сваки излазак у срез по званичној дужности.

Школски надзорник, који има нарочити додатак на свој надзорнички положај, и срески економ, који има готово свуда бесплатан стан, воће и поврће у расаднику, такоће имају право на километражу и дневницу кад излазе у срез.

Сва четворица пак имају: право активног мешања у политику, независност од партизана и некретност.

Кад све ово буду имали и срески поглавари, онда ће у полицијску службу потрчати и правници, а све дотле, док их могу — и поред њихових мизерних принадлежности 'премештати и дефинитивно из службе уклањати сеоске ћате и кметови, правници ће бегати од полицијске струке.

Свакако да је потребно, да се правницима омогући служба у полицији стварањем услова, који ће за правнике бити примамљиви. Вој. Т. Наумовић срески поглавар

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА. |

Суду општине орланачке (срез кичевски):

У казненом законику предвиђене су две врсте кривичног _ дела самовлашћа: Престувно (8 195) и пстубно (8 375 а).