Policija

= 1094 —

кривична одговорност и не одмерава казна за дело из 5 46. зак. о таксама, пошто је ово дело инкриминисано у самом чл. 46. зак. о такс. и за њега одређена казна затвора у смислу општег дела казненог законика и ислеђење и суђење тога дела стављено у надлежност иследних и судсках власти — чл. 61 тач, 6 зак. о такс. — те су самоза величину казне меродавна наређења општег одељка казн. законика у вези ст. | чл, 46. зак. о такс“.

По овоме је првост. суд пресудом од 20. маја 1927. г. Бр. 30.463. казнио оптужене К. и М. са по 10. дана затвора за дела из 5 46. ||. ст, зак. 0 таксама.

По изјављеном правном средству !. од. Касац. Суда вратило је предмет, да се исти пошље Апелац. Суду, да он претходно донесе своју одлуку.

Београдски Апелациони Суд се је огласио ненадлежним, јер по чл. 66 тач. 1. зак. о таксама, на пресуде које доносе првостепени судови, по чл, 61. зак. о таксама има места жалби Касационом Суду.

Прво одељење Касац. Суда није усвојило разлоге Апелац. Суда већ је предмет упутило на решење Општој Седници Касац. Суда са ових разлога.

„За овако гледиште Касац. Суд је нашао разлога у томе што је у смислу ранијих аримедаба [. одељења од 28. марта 1926. г. Бр. 2.524 по овоме делу ислеђење водила иследна власт по одредбама кривичног суд. поступка и сама пресуда првост. суда заснована на прописима 95 240. 949 џ 251. кр. с. пост. те према томе у смислу 5 261. истог поступка подлежи расматрању Апелац. Суда, јер се ово дело по | ставу =. 46. зак. о таксама казни по општем казненом законику поред плаћања педесетоструке таксе, и што по чл. 6!. закона од таксама за ово дело ислеђење врши надлежна ислеђујућа и судска власт по одредбама кривичног суд. поступка.

Одредбе чл. 66. и 61 зак, 0 таке. односе се само на оне пресуде и решења, која су изречена од стране првостепених судова по закону о таксама и таксеној тарифи, а код којих се казна састоји у наплати редовне и казнене таксе, а неи на оне пресуде којима је окривљени осуђен на казну затвора“,

Општа Седница Касац. Суда 9. децембра 1927. године Бр. 11.783, нашла је: |

ва са | орао