Policija

— 719 —

револуције од 1848. није остварила реформа префектурскихсавета, ипак је зато њихова административно-судска надлежност била дотле знатно проширена новим законима. Јован Стефановић, професор Загребачког Универзитета.

= Наставиће се. —

ЗАКОН О ДРЖАЊУ И НОШЕЊУ ОРУЖЈА.

(Свршетак) 8 и 4 Израда, увоз п Продаја оружја и муниције

По чл. 924. зак., оружје и муницију могу израђиваши само. она лица, која за то добију одобрење од Мин. В. Морн., које он даје у споразуму са Мин. Унутр. Дела Мин. В. Морн. даје одобрење, опет у споразуму са Мин. Унутр. Дела, и за увоз“ оружја и муниције, као и за њихов извоз из земље.

За пушкарске и занатске радње, које врше оправке и преправке догуштеног оружја, важе одредбе закона о радњема.

_ Овај законски пропис допуњује се правилником Мин. В. Морн. од 25 августа 1920 г. о производњи и увозу барута.. динамита и осталих експлозива и распраскавајућх смеса, оружја и муниције, који важи у толико у колико није прећутно замењен законом о држању и ношењу оружја и законом о заштити јавне безбедности и поретка у држави.

Одобрење за набавку и држање оружја и муниције ради продаје дају велики жупани, и то само оним лицима која се“ овим пословима баве и имају по специјалним законима потребно одобрење за трговину у опште — чл. 25 зак.

За продају оружја и муниције приватним лицима важе. ове законске одредбе:

а) Допуштено оружје — по једна пушка са одговарајућом количнном муниције — може се продавати и ва основу легитамације — исправе о идентитету, а остало оружје. ва чију се набавку, држање или ношење тражи претходно одобрење — само на основу издатог одобрења власти — Чл. 3 тач. 1, чл. 7 и чл. 26 зак.