Policija

5

тужиоца, присуствовали су заменик судије, државног тужиоца. и деловође на претресу.

Кад се пише о Камори, човек је у искушењу, да увеличава њену снагу и важност и у много случајева није се том искушењу одолело. Друга је тенденција, да се подцени „Часно Друштво“ и да се сматра само као обична банда злочинаца, слична онима које се налазе у сваком вбликом граду. Пишући овај чланак ми смо се потрудили да се истина не забашури и да не изгледа чудноватија од маште због чега се! писац. служио само доказими који заслужују пуну веру.

Превео с енглеског из часописа „Тће Вонсе Јошта!“ Гопдоп Јија 1925. Вг. Јосиф Еренрајх прав. реф. у п.

ШТО И КАКО ПРИЈАВЉУЈЕ ЖАНДАРМЕРИЈА НАДЛЕЖНИМ ВЛАСТИМА.

Дужност је жандармерије, да што могуће пре дозна за било које противзаконито дело, које се догодило, па да га. истражи и о том поднесе пријаву надлежној власти:

Свако противзаконито дело, о ком је говора у криврчном закону, има се безусловно пријавити надлежном суду, исто тако се има пријавити надлежној власти и сваки пре-. ступ или прекршај било полицијске или административне природе, за који је изрично у закону или наредби одређено, дасе мора пријавити, ако се догодио и установио.

Али има много разних прекршаја полицијске или адми" нистративне природе, за које закон или наредба изричито не: одређује да се имају одмах чим се догоде и установе и пријавити. Тако се на пр. догађа често, да сигурносни органи буду

~ --члежној власти позвани да припазе, да ли пучанство. своју стоку по пропису чисти и негује, да ли воћке чисти ваљано од гусеница, да У 5 сеца и чисти, да За ПН своје оградне живице прописно за аи Ри 1 ивину прописно на сајам носи, да ли

тевачице и т. д'.

ПИ ле у се, према томе, да: сигурносни орган кога зарописима и одредбама удовољио није, то ће се: