Policija

— 828 —

године враћен је за писара у Првостепеном Суду у Лесковцу одакле је премештен у Суд у Неготину. Адвокатски испит положио је 1902. г. и постао адвокат у Неготину. Из адво. катуре 1908. г. одлази у државну службу на положај окружног начелника у Зајечару. 1913. године постаје инспектор Министарства Унутрашњих Дела са седиштем у Новом Пазару, на коме положају остаје до повратка у Отаџбину из изгнанства. 1919. године у јуну месецу пок. Свешозар је постављен за начелника Управног Одељења Министарства Унутрашњих Делг, а 1924. год. постаје помоћнок Министра Унутрашњих Дела. Те исте године и пензионисан је. Од тада је опст јавни пра возаступник.

У полицијској струци пок. Свешозар је дошао до највишег положаја само по својим способностима. Одличне спремс, савестан, вредан и широких погледа. Са таквим особинама пок. Побовић је ауторитативан за све Министре под којима је служио. Његово мишљење н његова реч били су од пресудног утицаја. Светозар је, у ствари, био фактички Министар. У првим годинама по ослобођењу он води полициску струку. Он се стара, у колико је у те дане било могуће, да на најглавније положаје, кго и на остале, дођу чиновници, који ће се у земљи, и у струци, које се обнављају, умети снаћи. Нарочито се бринуо, да на положај окружних начелника, који су у оно време још постојали, дођу најспремнији људи. Код њега није било пријатељства и партиске накловости у служби. Предана и савесна служба, то је био његов принцип. Тражио је да и други раде кео он. Штета је по полициску струку, што ју је пок. ЉЛошовић морао напуштати. |

Смрћу пок. Гобовића изгубила је полициска струка, за коју је он увек имао љубави, и ако је био ван ње, и адвокатски ред, у коме је он био међу првима.

Саопштавајући ово неколико редака о пок. Свешозару као највећем полициском Мр Ринескеру. ми имамо дужност

да изјавимо: нека му је Хвала! Витор Крстић,