Policija

— 845 —

КЊИЖЕВНОСТ.

А) Нове књиге:

1. Издавачка књижара Геце Кона — Београд — Кнез Михацлова :

1. Закон о држању и ношењу оружја са односним правилницима и: Закон о заштити јавне безбедности и поретка у држави (св. 1 збирке закона за управну струку), са потребним објашњењима за практичну употребу — од РОг. Отомара Пиркмајера, начелника Мин. Унутр. Дела; стр. 224; цена 35 дин.

Због несређености, која влада у нашем позитивном законодавству — у коме се данас тешко сналазе и сами стручњаци — у току последњих година у правној књижевности све се чешће јављају „коментари“, „објашњења“ и т. п. појединих важнијих закона, који имају за циљ да олакшају њихову правилну примену у пракси. У овом циљу и потпуно стручњачки израђена је и ова збирка закона за управну струку. Нарочита пажња обраћена је новом закону о држању и ношењу оружја, који је детаљно објашњен у вези са осталим законским одредбама о овој материји.

Поред закона о зашшишши јавне безбедности и порешка у држави — који је могао бити опширније објашњен и пропраћен важнијим одлукама Касац. Суда о појединим његовим одредбама — у збирку су унети још и ови законски прописи: уредба Мин. Унутр. Дела за извршење закона о држању и ношењу оружја од 1. јула 1928. г. УББр. 10015; Дравилник Мин. Унутр. Дела за раздавање, држање ц ношење државног војничког оружја од 6 новембра 1924. год. ЈББр. 23682 и правилник Мин. В. и Мрн. о производњи, и увозу барута, динамшта и осталих екстлозива и распрскавајућих смеса, оружја пи муниције од 25 августа 1920. г. НПБр. 837.

Збирка закона за управну струку, а нарочито. одлично израђен коменшар закона о држању ш ношењу оружја биће од неоцењене користи полицијским и општинским органима, којима је овај закон стављен у извршење, а тако исто ин осталим лицима које овај закон интересује.

Из управно-судског поступка МОД И ИН адв., 6. секретара Државног Савета и Божидара Протића,