Privredne zgrade : ručna knjiga za privrednike i tehničare : sa 500 slika u tekstu

279

} 5) На истом, или ком другом споредном, желевничком краку треба да је зграда ва машине и каване, како би се што јевтиније доносили делови које треба заменити, а нарочито због велике количине угља.

g) Са желевницом треба да су у вези топионица лоја, стовариште кожа, фабрика саламе и т. д.

Све су ово обично приземне зграде, али код неких кланица налаве се и зграде на више спратова. Тако:

а) Да би се вемљиште што боље искористило, могу се сточне стаје бев тешкоћа, нарочито ва крупну стоку, па чак и за свиње, поставити у два спрата, једна изнад друге.

b) M сама кланица може бити на више спратова. Пример Ba ово имамо у Хамбургу, где је кланица ва ситну стоку изнад кланице за крупну стоку.

с) Да би се месо добро расхладило у хладњачама, вависи од температуре у истима. Ово ће се најбољепостићи ако је хладњачапод вемљом, као нпр. у Диселдорфу, Халу, Нирнбергу, Франкфурту на М.

d) Даље, хладњаче се праве и вишеспратне, нпр. Лигниц и Штетин имају такве хладњаче. Ово се већином ради из штедње, пошто темељи и кров остају исти и за зграде на више спратова.

е) Одељења за клање стоке u чилићење дроба.

У оделењу ва клање стока се коље, дере се кожа, или се ошури, затим се утроба исправни, па се грло обеси да. се охлади. Даље, ту се врши лекарски преглед, како живе, тако и ваклане стоке.

Према томе унутрашњост оделења ва клање треба да је снабдевена свима уређењима помоћу којих се сви горњи радови могу извршити и испитати.

Оделење за клање састоји се, или из једне велике сале (хале), или ив појединих одаја. Последње служе једном или неколицини месара ва једновремено клање малог броја стоке, док сала ва клање стоји на расположењу свима месарима за заједничку употребу. Засебна оделења Ba клање употребљавају се у Француској, Белгији, Италији итд.,док у свима немачким кланицама (изувимајући Берлин) употребљава се општа сала за клање.

Добре стране клања у великој сали су:

1. лако, непрестано и потпуно контролисење чиновника над радом и здравственим стањем стоке и меса;

2. непрестано контролисање месара међу собом односно каквоће стоке и савршености њиховог рада. Искуство је показало, да они месари који су клали осредњу стоку, употребом заједничке кланице, трудили су се да доводе бољу стоку, само да би ивбегли подесмевање својих раденика ;

3. у великој 66 сали може да постигне већа чистота но у малим

· оделењима ;

4. боље је проветравање. Засебна оделења за клање предвиђају се само ва крупну и ситну стоку, а ретко код кланица за свиње. У Немачкој, осим Берлина,