Privredne zgrade : ručna knjiga za privrednike i tehničare : sa 500 slika u tekstu

280

не употребљавају се ни у једној кланици васебна оделења ва клање, већ се клање врши само у салама.

Оделење ва клање треба да је преко зиме довољно ваклоњено од мраза, једно, да би месари и при најјачој зими могли радити, а друго, да се месо не смрвне. Оно треба да је преко лета заклоњено од продирања топлоте. Дебели а шупљи спољни зидови, као и засведена таваница и од армираног бетона, задржавају, како хладноћу, тако и топлоту, а постављањем кланичне зграде од севера ка југу спречава се продирања сунца у подне кров прозоре са стране зграде. На сваком улазу треба поставити двострука врата против промаје, а у исто време треба се постарати да увек има свежег вавдуха и осветљења у довољној количини.

1. бала за клање крупне стоке.

Сала за клање крупне стоке готово је без изузетка правоугаоник чија је унутрашњост подељена стубовима на више бродова и има подужне и попречне ходнике, или је то један велики неподељен проcrop. Подела сале може бити разнолика и зависи од избора дивалица и положаја сточних стаја.

а) Тробродна сала. Најчешће се употребљава тробродна сала, код које се оба брода са стране употребљавају за клање, а средњи брод служи за пролаз. Улази су тада у оси средњег брода, на оба чеона вида. По који пут се предвиђа у средини сале и један попречни пролаз са одговарајућим улавима на подужним странама.

Тробродна се сала прави код свију оних кланица за крупну стоку које имају сталне дизалице, али има их и са покретним дизалицама. На сваки начин стубови који деле салу сметају раду, али кад су већ ту,може ва њих да се утврди прстен са кукама, које се могу корисно употребити. Стубовима је циљ да подупру сводове и гвоздене греде. На тај начин постаје кровна конструкција знатно јевтинија но кад сала није подељена.

Ширина вала ва клање разна је. Тако: Ахен има салу са ширином од 13,5 т, Минхен од 15 т, Хале 16, Дортмунд 17 т, Келн 19,5 т, Диселдорф, Бреслава и Штетин 22 м.

Правац кретања меса бива у подужном правцу, стога се сале за клање могу повећати према потреби у подужном правцу.

Да би се постигло боље осветљење средњег дела сале и боља вентилација, често се над средњим бродом прави латерна за осветљавање и проветравање.

Говеда се кољу у бродовима са стране, поред подужних видова, и то : или су оба брода са стране Ba клање удешени, и тада треба да имају ширину од једно 8—9т, или се клање и делимично драње коже врши дуж једног подужног вида, а даљи се рад довршује поред супротног подужног вида, односно у другом броду са стране. Код овог другог начина рада ширина бродова са стране може да буде мања од напред напоменуте. Средњи брод, са ширином 3—4 шт, служи ва пешаке и саобраћај колицима. Први распоред — кад се коље у оба