Privredne zgrade : ručna knjiga za privrednike i tehničare : sa 500 slika u tekstu

281

брода са стране — претпоставља се, нарочито ва већа постројења ; средњи брод тада искључиво служи ва саобраћај.

Утеривање стоке за клање у салу, везивање и убијање треба, из хуманих равлога, по могућству да буде што брже. Стога је потребно да стока најкраћим путем дође до места где се коље, а да би се ово постигло, треба на подужним видовима предвидети већи број врата ва утеривање стоке. И ако се овим употребљива дужина ва клање ограничава, ипак, из наведених разлога, распоред врата треба да је такав, да се од сваких врата лево и десно налаве по два места ва клање. Места ва клање удаљена су једно од другог 2,4—3 m, mro је искуством утврђено као довољно.

Свако место за клање има једну јаку алку добро узидану у под. Затим, свако место ва клање треба да има један олук, обично израђен од гранита и упуштен у под. Овим олуцима је циљ да се говече не покреће при дрању коже, отсецању ногу ит.д. Затим, ови стални олуци служе за лакше одвођење крви и да би се под мало прљао. Ови олуци утичу у олук поред спољњег подужног зида, а одавде у канализацију. Стога је добро поду дати пад од средњег брода ка бродовима са стране, односно ка подужним зидовима.

b) Неподељене сале за клање. Такве се сале налаве на кланицама ва крупну стоку у Дрезди, Лајпцигу, Герлицу и Хановеру. У њима су постављене сталне дизалице.

Ове сале имају ту добру страну што се слободан простор не сужава стубовима, немају нарочитог ходника и дизалице су постављене тако, да се заклана стока преноси на супротну страну и веша једна поред друге. |

Покретне дизалице у великим кланицама имају ту добру страну што се уштеђује на простору, али за кланице испод 40.000 становника боље су сталне дизалице.

Величина кланице Ba крупну стоку поглавито зависи:

а) од највећег броја клања у једном дану;

ђ) од прираштаја становника у дотичном месту, и

с) од самог уређења кланице.

Кланицу не треба направити тако велику да месари могу комотно једанпут годишње да закољу највећи број стоке, пошто се у таквим данима, који ретко долазе, могу задовољити и са мањим простором. Добро је при одређивању величине кланице само тада узети највећи број клања, кад ће кланица у извесним данима преко недеље веома јако бити окупирана, иначе ово одређивање величине базирати на другој основи. За ово је добро узети целокупан број клања крупне стоке у години ва дотично место. Ако се овај број подели бројем радних дана, дакле са 300, добија се просечно дневно клање, које може да послужи за одређивање величине кланице. (С предпоставком да ће се број просечног дневног клања временом повећати, треба овај број просечног дневног клања помножити коефицијентом 2.

Кланицу треба уопште тако пројектовати, да ва првих 10 година нема потребе за њено повећање.