Prosvetni glasnik

12

СЛУЖБЕНИ ДЕО

набављено треба набавпти 3. Граматика од Жив. П. Симића издаље држ. штам. , „ в 4. Рачуница од Ст. Д. Поиовића , , , , , „ 5. Земљопис (од когаје и чије издање) , , „ , , , 0. Познававе природе (од кога је и чије издање) , „ , „ „ , за IV разред: набављено треба набавити 1. Приче из дркв. историје од Ј. Илића., његово издање , , , 2. Читанка од П. Ђорђевпћа п У. Благојевића, издање дрнс. штам. , , „ 3. Граматика Жив. П. Симића, изд. књиж. В. Валожића , , , 4. Читанка словенска од Д. Јосића, изд. држ. штам. , , , 5. Рачунида од Ст. Д. Поповића , , , , „ , 6. Историја српска од Јокс. Ст. Марковића, изд. држ. штамп. , , , 7. Познавање природе (казати од кога је и чије издање) , , , 8. Земљопис (казати од кога је и чије издање) , , ,

за V и VI разред 1. Читанка (казати од кога је и чије је издање) 2. Граматика од Жив. П. Симића, (старо) изд. држ. штам. (казати овде и остале књиге које се у овим разредима употребљавају). УШ. Школа је претплаћена на ,Просветни Гласник", ,Учитељски Весник", „Учитељ", ,,Издања Књизкевне Задруге" (и ако има још на шта). Књпге које је Министарство просвете нрепоручило за књижнпце основних школа, набављене су за ову шкоду. — (Ако шта од овога није претплаћено или није набављено, казати шта није и зашто није).

Ови извештаји морају се подносити крајем свакога месеца (најбоље последњег дана у месецу), а најдаље до 5. идућег месеца. Ко од управитеља односно учитеља у одређеном року не цоднесе потпун извештај по овом обрасцу, биће за то одговоран. ПБр. 24136. 15. декембра 1895. г. у Београду. Министар иросвете и цркв. аослова, Љ. Ковачевић с, Р.

РАСПИС Директорима гимназија, о учеву ту^их живих језика. Поводом представке директора I београдске гпмназије о тешкоћама, с којима је скопчано обавезио учење оба туђа жива језика, Француског и немачког, у нашим гимназијама, како је наређено расписом Министра просвете од 9. септембра 1894. год., ПБр. 15201., (Просвегни Збор. стр. 389.), на-

шао сам за потребно, по саслушању Главнога Просветног Савета, одлучити: Да за ову школску годину, док се не усвоји нови наставни план, ученици Vразреда гимназија уче само ио један од туђих живих језика, и то да сваки учи онај од тихјезика, којиједо сада дуже време учио; даље, да нпједан ученик не може учити оба језика, па ни Факултативно. Ову моју наредбу, којом се замењује напред означени распис, објавићете надлежним наставницима а тако исто и ученицима V разреда, и урадићете даље што треба за њено извршење. ПБр. 751. 12. јануара1896.године у Београду. Министар иросвете и црквених иослова, Љуб. Ковачевић с. Р.

По саслушању Главнога Просветног Савета, а на основу 3. алпнеје §-а 4-ог закона о устројству гимназија, Министар просвете и црквених посдова прописује ова ПРАВИЛА о полагању учитељског испита из црквенога певања за средње ш^о<ле Члан 1. Учитељски испит из црквенога певања могу полагати она лица, која су најмање с добрим успехом свршила коју средњу или стручиу школу у Србији или на страни.